A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.
Termékek

Épületlábazat hőszigetelése szakszerűen

Épületlábazat hőszigetelése szakszerűen

Egy épületet a mai kor igényei szerint úgy kell megtervezni és megépíteni, hogy a fűtött tereket minden irányból hőtechnikai szempontból azonos teljesítményű szerkezetek határolják. Ezt a folytonos felületet nevezzük az épület termikus burkának. A nagy, egybefüggő homlokzati részeket és a tetőket viszonylag egyszerű hővédelemmel, hőszigeteléssel ellátni, azonban vannak olyan csatlakozási helyek, ahol a hőszigetelés anyagának egyéb szempontoknak is meg kell felelnie. Ezeken az összetett igénybevételű helyeken speciális hőszigeteléseket kell alkalmazni.

Előnyös tulajdonságai és kiváló műszaki teljesítménye miatt az érdesített felületű RAVATHERM XPS 300 WB hőszigetelést leggyakrabban épületlábazatokon (terepszint alatt is), terasz- és erkélycsatlakozásoknál, valamint ún. bennmaradó zsaluzatként, kiegészítő/előtét hőszigetelési rendeltetéssel, födémekben, koszorúkban, pillérvázak homlokzati felületeire tervezik, és építik be.

Hogyan alkalmazzuk a RAVATHERM XPS 300 WB hőszigetelést épületlábazaton?

Előkészítés

Mint minden hőszigetelést a RAVATHERM XPS 300 WB beépítését is körültekintő tervezésnek kell megelőznie. A tervezés során mérlegelni kell:
– a beépítési hely építési körülményeit (mind az epítés közbeni, illetve utáni helyzetet is!)
– a szigetelendő felület tulajdonságait (megfelelő-e a ráépítéshez, amennyiben nem megfelelő, akkor javítani kell)
– a szigetelendő felületi síktól való eltérést  (+/- 0,5 cm / 2 m-en belüli síktól való eltérés esetén mérlegelnünk kell a különböző műszaki megoldásokat:
– kiegyenlíteni az egyenetlenséget
– változó vastagságú hőszigetelő lapok beépítése, mert a felragasztás vastagsága nem haladhatja meg az 1 cm-t!
– a terméktől elvárt viselkedést és teljesítményadatokat.

Különbséget kell tenni meglévő épület utólagos hőszigetelése és új épületen történő alkalmazás között. A meglévő épületek lábazatán szinte soha nincs vízszigetelés, az új épületlábazatok pedig általában építési nedvességgel terheltek. Mindkettőnél érdemes megvárni a szerkezet teljes kiszáradását.

Mi a teendő épületfelújítás esetén?

Épületfelújítás esetén értékelni kell a szigetelendő felület minőségét (nyers vagy vakolt), valamint nedvességének mértékét. Amennyiben a lábazat folyamatosan vizes, vagy visszanedvesedik, akkor nem javasolt a leburkolása, helyette min. az alsó 30 cm-es sávba szárító-, vagy nedvességszabályozó vakolat kerüljön. A RAVATHERM XPS 300 WB hőszigetelést csak e sáv fölött építse be. El kell dönteni azt is, hogy azonnal ráépíthető a lábazatra a hőszigetelés, vagy előkészítést igényel.

Mi a teendő új épület esetén?

Új épület esetén is ügyelni kell a ragasztási aljzatra. Amennyiben vízszigetelésre kell a hőszigetelő táblákat felragasztani, a ragasztó típusát ennek megfelelően kell kiválasztani (pl. bitumen bázisú vizes oldószeres vagy nem duzzadó, poliuretán ragasztóhab…) és ez esetben nem készíthető kiegészítő mechanikai rögzítés sem. A hordozó alap mindig legyen száraz, szilárd, szennyeződésmentes, megfelelően egyenletes felületű, fagymentes, teherbíró és alaktartó.

A cikk második részéből megtudhatjuk, hogyan kell a RAVATHERM XPS 300 WB hőszigetelést épületlábazaton beépíteni.

Merüljön el a Ravatherm márka kínálatában az alábbi katalógusok segítsével, valamint látogasson el webáruházunkba és böngéssze kínálatunkat!

Forrás: https://ravagobuildingsolutions.com/hu/hu
Képek forrása: https://ravagobuildingsolutions.com/hu/hu