A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hírek

Hírek

FEJRE ÁLLT AZ INGATLANPIAC: MOST EZEK A CSALÁDOK JÁRNAK A LEGJOBBAN LAKÁSVÁSÁRLÁSNÁL?

Bár a CSOK Plusz bevezetése érdemben javítja a lakásvásárlási lehetőségeket, de azt már az MNB is elismeri, hogy az új gyermeket nem vállaló, kétgyermekes családok számára lényegesen romlott az ingatlanvásárlás elérhetősége - derült ki a jegybank lakáspiaci jelentéséből. Az adatokból az is látszik, hogy valamelyest azok helyzete is javult a hazai lakáspiacon, akiknek nincs gyermeke és nem is vállalnak, de értelemszerűen még mindig jelentős hendikeppel rendelkeznek a CSOK Pluszra jogosultakhoz képest. Ahogy a Pénzcentrum írja, összességében csökkent a hazai lakások túlértékeltsége a lakossági fundamentumokhoz képest, és a hitelpiaci adatokból az is látható, hogy egyre magasabb arányban finanszírozzák az ingatlanok vételárát hitelből.

 

KEZDŐDIK A REPÜLŐTÉR MŰEMLÉKI 1-ES TERMINÁLJÁNAK FELÚJÍTÁSA

Részlegesen megújul a budapesti reptér legkorábbi épülete, a felülről stílusosan egy repülőgép formáját idéző 1-es Terminál homlokzata, és az üveg előtetők és felülvilágítók állapotát is javítják. Arról azonban továbbra sincs hír, hogy a Közti által tervezett bővítés mikor indulhat meg. A felújítás egy tavasszal kezdődő és 17 milliárd forint értékű beruházás része, amelynek keretében több, a 2. Terminálhoz kapcsolódó infrastrukturális és kapacitásnövelő fejlesztés valósul meg.

 

 

HIÁBA FELEZTÉK AZ ÖNERŐT A LAKÁSHITELEKHEZ, NEM KAPKODNAK ÉRTE A FIATALOK

Januártól már létezik lakáshitel 10 százalékos önerővel is fiatalok számára. Egyelőre azonban kevesen használják ki a lehetőséget, amit nem is minden bank kínál teljeskörűen. Eddig a 40 év alattiak nagyjából ötöde vett fel minimális vagy közel minimális önerővel lakáshitelt, amihez más esetben legalább dupla annyi saját forrást kell felmutatni – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

 

 

A TETŐCSERÉP ÉS A TÉRKŐ TALÁLKOZÁSA

A harmonikus otthon elemei egymással, valamint a környezettel is összhangban állnak. Az építőanyagok ugyan elsősorban funkcionális termékek, a látszó részek esztétikai jelentősége igencsak számottevő. A tetőcserép és a térkő alapjaiban határozza meg egy épület hangulatát, a megfelelő párosításokkal a stílus egészen új értelmet nyer. A Terrán és az SW Térkő együttműködésében kinyílik a lakás horizontja.

 

 

 

A FEL NEM HASZNÁLT ENERGIA A LEGOLCSÓBB

Pazarló épületeink Magyarországon a hazai végső energiafelhasználásunk 42%-át adják, ami már költségoptimális felújítással is közel felére csökkenthető, a Nemzeti Energia- és Klímatervben is hivatkozott becslések szerint.

 

 

TAVASZI „HANGULAT”: ISMERJÜK MEG A ZSONGÁS TÉRKÖVET!

Az SW vállalat „Hangulat” termékcsaládjával felkészítheti udvarát a meleg hónapokra. Válogasson a különböző típusú térkövek közül, melyek mindegyike sokoldalú, időtálló és változatos megjelenésű építőanyag.

 

SZÓRHATÓ GLETTEK: BEMUTATKOZIK A BAUMIT FINISHLIGHT

A glettelési munkák – főleg nagyfelületeken – hatékonyan és gazdaságosan gyorsíthatók a hagyományos, valamint az ún. „airless” gépekkel felhordható gépi glettek (Finish) használatával. Ismerje meg a Baumit termékmárka glettanyagait!

 

 

 

OLYAN ÁTTÖRÉSEN DOLGOZNAK, AMI ALAPJAIBAN VÁLTOZTATJA MEG AZ ÉPÍTŐIPART

Óriási lehetőségeket rejt az építőipar számára az úgynevezett BIM. Alkalmazása azonban – bár az állami beruházások esetében kötelező – továbbra is gyerekcipőben jár az építőipari vállalatok körében. Nem egyszerű eligazodni a BIM világában, ráadásul az egységesítés is hiányzik a rendszerből, ezért a Graphisoft az államtól várja a BIM osztályozását. A vállalat emellett magyar és német egyetemekkel együttműködve dolgozik a mesterséges intelligencia tervezésben történő áttörésén.

 

JÓL JÁRT, AKI MEGVÁRTA AZ ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁST?

Számos család élt a lehetőséggel és még az előző otthonfelújítási támogatás segítségével korszerűsítette otthonát. Vajon jól döntöttek, vagy jobban járnak azok, akik az új, idén debütáló lakásfelújítási támogatást használják ki? A Bankmonitor.hu utánajárt és összehasonlította az akkori és az új lehetőséget.

 

 

 

BIZTOS A HÍR: ITT AZ ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS 2024-BEN

2024.04.04-én jelezte Nagy Márton miniszter, hogy a napokban várható az új Otthonfelújítási támogatás bejelentése. Közel 20 ezer családi ház újulhat meg a tervek szerint a júniusban már pályázható programmal.

 

 

 

PRÉMIUM LAKÓPARK PRÉMIUM HŐSZIGETELÉSSEL!

A Sasad Resort Újbuda legzöldebb lakóparkja különleges elhelyezkedése és koncepciója miatt az elmúlt évek egyik legnépszerűbb budai lakóövezete lett. Az új társasházak kiemelkedő energetikai teljesítményét a RAVATHERM XPS hőszigetelés garantálja!

 

 

LEHETŐSÉGEK LAPOSTETŐN - ILYEN VOLT A 2024-ES AUSTROTHERM TERVEZŐI KONFERENCIA

Egyre nagyobb arányban készülnek épületeink lapostetővel. Ezek lehetnek ipari csarnoképületek, családi házak, de akár műemlék épületek is, melyeknél a funkciók sokasága jelenik meg a lapostetőn. Nemcsak napelemek és gépészeti berendezések, de bárok, kilátóteraszok is felkerülnek, amik – ha szakszerűen készülnek – új lehetőségeket nyújtanak.

 

MELYIK HOMLOKZATI VÉKONYVAKOLATOT VÁLASSZAM?

Élethosszig tartó, gyönyörű és egyedi homlokzatot szeretne? A Baumit homlokzati vékonyvakolatok az elmúlt évtizedekben már bebizonyították, hogy tartósan és megbízhatóan védik a homlokzatot. Ellenállnak a környezeti hatásoknak (mint a nedvesség, hő, mechanikai igénybevételek), ezzel biztosítva a hosszú élettartamot. Emellett minimálisra csökkentik az algák, vagy a penészgombák kialakulásának esélyét, - amely által a foltosodás elkerülhető, így a homlokzat sokáig megőrzi újszerű hatását.

 

ÜNNEPI NYITVATARTÁS (03.15.)

Tájékoztatjuk kedves Partnereinket és Vásárlóinkat, hogy a Lambda Systeme Kft. telephelyei 2024. március 15-én (péntek) zárva tartanak.

Március 18-tól (hétfő) zavartalanul állunk szíves rendelkezésükre a szokásos nyitvatartási időben. (H-P 7:00-16:00)

 

 

TRESPA® METEON® - ESZTÉTIKAI SZÍNVONAL, TARTÓSSÁG, MAGAS MINŐSÉG.

A Trespa® Meteon® külső burkolási célra, így homlokzatok burkolására, erkélypanelek készítésére, napellenzők, oszloppárkányok kialakítására és más, különleges alkalmazási célokra használható. A kínálatban szereplő lehetőségek széles választékának köszönhetően szinte minden építészeti elképzeléshez megtalálható a megfelelő termék. A számos innovatív felületkiképzésű anyag és a meghökkentő hatások széles palettája, az egyedi és standard színek lehetővé teszik absztrakt változatok, színhatások és természetes megjelenésű felületek kialakítását.

 

 

VELUX TERMÉKÚJDONSÁGOK 2024-BEN

A Veluxnál kiemelt figyelmet fordítanak rá, hogy eleget tegyenek a vásárlói igényeknek. Ezekre fókuszálva most bevezetik új, innovatív elektromos és napelemes tetőtéri ablakaikat a Standard termékkategóriában. Az új GLL és GLU távirányítható tetőtéri ablakok gyárilag előkészített megoldást kínálnak, mivel a termékekbe már beépítésre került a motor.

 

 

 

BEFEJEZŐDÖTT AZ ÓFALU ÉS A VÁR FELÚJÍTÁSA A VILÁGÖRÖKSÉGI HOLLÓKŐN

A Hollókőn történt fejlesztés 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázatán.

 

 

 

 

 

RAVATHERM HŐSZIGETELÉS MÁR A CSARNOKTETŐN IS

A Ravago Building Solutions Hungary Kft. kőzetgyapot gyárának közelmúltbéli indulása után már számos komoly léptékű referenciával büszkélkedhet. Ilyen projekt a Győrben található VGP ipari park legújabb csarnoképülete is.

 

 

HŐSZIGETELÉSSEL A HOSSZÚ TÁVÚ MEGTAKARÍTÁSÉRT!

A háztartások energiafelhasználásnak 85%-a fűtésre és a meleg víz előállításra megy el. Az energiaárak robbanása miatt ez idén és már előző télen is érezhető volt az áram- és gázszámlánkon. Ha az energiafogyasztást egyszer és mindenkorra töredékére szeretnénk csökkenteni, a hőszigetelés a megoldás. Ehhez azonban némi megtakarítással kell rendelkeznünk. Addig is egy kis odafigyeléssel, meglepő praktikákkal meg tudunk takarítani az energiaköltségeinkből.
 

 

 

BEMUTATJUK A RAVATHERM LEMEZALAP ALATTI HŐSZIGETELÉST

Az energetikai igényszintek emelkedésével egyre nagyobb hangsúly kerül a terepszint alatti épületrészek-, így az alaptestek hőszigetelésére is, legyenek azok sávalapok, vagy akár az egész épület alá kerülő lemezalapok. A lefele irányuló hőáramok mérséklése mellett teljesítendő szempont az ún. hőérzeti-, valamint az állagvédelmi szempontok megvalósulása is.

 

 

A LAPOSTETŐ MINT LEHETŐSÉG - AUSTROTHERM TERVEZŐI KONFERENCIA

Február 9-én "A lapostető mint lehetőség" címmel kerül megrendezésre az Austrotherm és a BME Épületszerkezettani Tanszék konferenciája. Egyre nagyobb arányban készülnek épületeink lapostetővel a csarnoképületektől kezdve a családi házakon keresztül a műemlékekig.

 

VAN OLYAN BUDAPESTI LAKÓTELEP, AHOL MÁR EGYMILLIÓ FÖLÖTT VANNAK A NÉGYZETMÉTERÁRAK

Tavaly az újbudai Lágymányosi lakótelepen már egymillió forint fölötti négyzetméteráron keltek el a lakások, és hamarosan az óbudai Pók utcai lakótelepen is túllépheti a milliós álomhatárt a lakások négyzetméterenkénti ára – véli Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

 

 

 

ÚJ RAVAK COOL! KERET NÉLKÜLI ZUHANYKABINOK

A cseh fürdőszobai termékek gyártója, a RAVAK erősen kezdi a 2024-es évet, hiszen egy új zuhanykabin konstrukcióval jelentkezik a magyar piacon. A termékcsalád a Cool! nevet kapta és első ránézésre valóban helytálló és találó az elnevezés. A RAVAK célja, hogy tovább bővítse kínálatát a keret nélküli zuhanykabin szegmensben, illetve olyan választási lehetőséget nyújtson  – azoknak a vásárlóknak, akik preferálják a zsanéros zuhanykabint – amihez kiváló árazás társul.

 

ÚJ HÖRMANN DURAPROJECT BELTÉRI AJTÓFELÜLET

Iskolákban, óvodákban, irodákban és szállodákban az ajtók különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve. A Hörmann ilyen alkalmazásra fejlesztette ki új, kiváló minőségű DuraProject ajtófelületét, ami a HPL-felülettel egyező, bevizsgált és DIN szerint tanúsított terméktulajdonságokat nyújt. A DuraProject felületet a Holztechnologie GmbH (EPH) fejlesztő- és vizsgálólaboratórium a DIN EN 438-3 szabvány szerint tanúsította, és igazoltan rendelkezik a HPL-felület tulajdonságaival.

 

GROTHAUS LENGŐAJTÓK A HÖRMANNTÓL

A Grothaus családi vállalkozásként indult 1996-ban, azóta foglalkozik lengőajtók fejlesztésével és gyártásával. 2022-ben a vállalatot átveszi a Hörmann csoport. Fontos számukra a kifinomult technológia, a kiemelkedő formatervezés és az innovatív megoldások igénybevétele. A termékek mindegyike saját gyártmány, melyek méretre készülnek, függetlenül attól, hogy egyedi produktumról, kisebb vagy nagyobb sorozatban gyártott ajtókról van szó.

 

 

ÖSSZEÁLLT A 2024-ES MIES VAN DER ROHE-DÍJ SHORTLISTJE

Az Európai Bizottság és a Fundació Mies van der Rohe 2024. január 17-én jelentette be azt a 40 kiválasztott építészeti alkotást, melyek megmérettetnek a 2024-es Európai Unió Kortárs Építészeti Díja - Mies van der Rohe Awards pályázaton.

 

 

 

HATALMAS MAGYARORSZÁGI BERUHÁZÁST JELENTETT BE A ROSSMANN

Hosszú távra tervez a Rossmann Magyarországon, 2025 végéig egy 28 ezer négyzetméteres logisztikai központ átadását tervezik, ami egy 4000 négyzetméteres irodával egészül majd ki – írja közleményében a cég. A 20 milliárdos beruházás keretében egy olyan félautomata raktár épül, amely egyedülálló a magyar kereskedelmi szektorban.

 

 

ZÖLD MEGOLDÁSOKKAL HASZNOSUL AZ ÚJ NYÍREGYHÁZI STADION TERÜLETÉN AZ ESŐVÍZ

Nyíregyházán a korábbi stadion elbontása után egy 8.150 férőhelyes, mintegy 12.200 négyzetméteres létesítményt alakítanak ki, 10 ezer négyzetméteres központi pályával. A fejlesztésen az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. dolgozik.

 

 

 

A HÖRMANN OKOSOTTHON VEZÉRLŐJE ÚJ DIMENZIÓKAT NYIT OTTHONUNK VEZÉRLÉSÉBEN

Egyre nagyobb az érdeklődés a német illetőségű Hörmann okoskockája iránt, mely Homee néven kívánja megreformálni az otthonvezérlést. A dizájnos, kocka alakú irányítóközpont a kapu- és ajtómeghajtások központosítása mellett, más Homee-kompatibilis eszközökkel is bővíthető, így teljeskörű megoldást kínál az okosotthonra vágyó felhasználóknak.

 

MODERN. ELEGÁNS. KERÁMIA.

Ha nyitott szemmel járunk, biztosan feltűnt, hogy egyre több helyen látunk sötét színű tetőcserepeket – legyen szó új építésű házakról vagy felújított tetőkről. Nem véletlen, a sötét színek modern karaktert és stílust adnak az otthonoknak.

 

 

FA ÉS ALUMÍNIUM

Szerkezetében a fát a betonnal, homlokzatán a fát az alumíniummal kombinálva jött létre az a látványos, monolitikus felület, ami a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő épületet takarja. A freiburgi társasház Baden-Württemberg Faépítészeti Díját is elnyerte.

 

 

 

A GÁZKAZÁNOK UNIÓS KIVEZETÉSE MIATT GYORS ÁTÁLLÁS VÁRHATÓ

Az Európai Unió 2040-ig kivezetné a fosszilis tüzelésű kazánokat a háztartásokból, a magáningatlanokban sem lehetne gázkazánokat működtetni. A szakember szerint uniós támogatás nélkül nem valósítható meg az átállás.

 

 

 

MEGFÁZÁS ELLEN PULÓVER JAVASOLT

Még mindig rengeteg energiát pazarolunk el - régi, felújítatlan és ezért nem hatékony épületek miatt. Sok tulajdonos továbbra is fenntartással viszonyul a felújításhoz. Pedig, ha elhatározzuk magunkat a mélyfelújítás mellett, az már az első másodperctől kezdve (energia)költséget takarít meg. Magyarországon a jelenleg álló lakóépületek közel háromnegyede 1980 előtt épült, ez sokat elmond az energiahatékonyságukról.

 

 

HA BUDAPESTEN SZERETNE LAKÁST VENNI, AKKOR VAN EGY JÓ HÍRÜNK

Csökkentek a fővárosi lakásárak. A harmadik negyedéves négyzetméterárak a legdrágább budai és belvárosi kerületekben nagyon hasonlóan alakultak, illetve minimális eltérést mutattak az egyes városrészek között – közölte Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Mindez azzal magyarázható, hogy vásárlói preferenciában a korábbinál nagyobb szerepet játszik az ingatlan állapota, vagyis az, hogy igényel-e költséges felújítást vagy sem - tette hozzá a szakember.

 

 

MAGYAR TALÁLMÁNY: ÉPÍTŐANYAG KÉSZÜL VÖRÖSISZAPBÓL

Egy öttagú magyar konzorcium mintegy ötévnyi kutatómunkával új technológiát fejlesztett ki a bauxitmaradvány (vörösiszap) újrahasznosítására. A kutatás egy uniós projekt keretében folyt. Az újfajta betontermékek gyártása már el is kezdődött.

 

 

 

KÖZELEDIK A NULLA? - ÚJ ALAPOKRA KERÜL AZ ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁS

2023. november 1-től a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet, mely az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szól, felváltja az építési és közlekedési miniszter 9/2023. (V. 25.) ÉKM rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. A 200/2023. (V. 25.) Korm. rendelet pedig a 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendeletben ír elő jelentős módosításokat, vagyis változnak a tanúsítás szabályai is. A határozatok, megjelenésük óta több mint tízszer módosultak, melyek során jellemzően speciális esetekre vonatkozó kivételeket, lehetőségeket mutattak be.

 

 

GYÖNGYÖSI ÁRAMSZÜNET 

Kedves Partnereink, Vásárlóink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy GYÖNGYÖSI kirendeltségünk 2023.12.11-én technikai okok miatt csak telefonon érhető el. 

 

 

 

 

BUDAPEST ONE IRODAHÁZ 

A teljes, budai panorámát nyújtó, ikonikus formavilágú, összesen több mint 66 000 m2-es, fenntartható és energiahatékony irodaház Őrmezőn, Magyarország legnagyobb közlekedési csomópontjában található. A megkapó megjelenésen felül kiemelkedő energetikai színvonallal rendelkezik, melyhez a RAVATHERM XPS is hozzájárult.

 

 

ÉV VÉGI NYITVATARTÁS 2023-24 

Év végi nyitvatartásunkról az alábbi linken tájékozódhat.

 

 

 

 

 

 

NOVEMBERTŐL ÚJ ÉPÍTÉSI TÖRVÉNY LÉPETT ÉLETBE

A jogszabálynak köszönhetően mostantól egységes törvény vonatkozik az összes állami építési beruházásra. A Magyar Közlöny 154. számában október 31-én jelent meg a 2023. évi LXIX. törvény az állami építési beruházások rendjéről, amely 60. paragrafusa szerint a kihirdetését követő 8. napon, azaz november 8-án lépett hatályba.

 

 

ÚJRA ELÉRHETŐ A REVCO WINTER VAKOLATADALÉK!

A REVCO WINTER vakolatadalék gyárilag előkevert, speciális adalék anyag, amely segíti, gyorsítja a diszperziós kötőanyagú vakolatok felületének kötését alacsony hőmérsékleten. Segítségével a vakolatok 0°C-ig felhasználhatóak. Az adalék elősegíti a vakolat felületi filmképződését, ezáltal alacsony hőmérséklet és magas páratartalom esetén csökkenti a színfoltosodás és a kötőanyag kioldódás veszélyét.

 

 

 

FIGYELJÜNK AZ ALKALMAZÁSI IRÁNYELVEKRE!

Az extrudált polisztirolhab egy kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkező anyag. A zárt, kristályos cellaszerkezet miatt a RAVATHERM XPS nem érzékeny nedvességre, jól terhelhető és alkalmazása jelentősen csökkenti épületeink hőveszteségét. Beépítéskor nem árt tisztában lenni az XPS hőszigetelésre vonatkozó alkalmazási szabványokkal, melyek a termék műszaki előírásait tartalmazzák. Ezek betartása erősen ajánlott az anyag alkalmazása során!

 

 

 

AZ INNOVÁCIÓ CSÚCSA: A SIKERES MOL CAMPUS PROJEKT BUDAPESTEN

A MOL Campus újonnan épült székházához a Maars Living Walls termékmárka szállította a válaszfalakat. Ez a tekintélyes projekt nemcsak a város látképének fényét emelte, hanem a minőség és innováció hírnöke is volt. A Maars Living Walls, a Market Építő Zrt. és a Lambda Systeme Kft. szorosan együttműködtek a kivitelezés során.
 

 

 

ÜNNEPI NYITVATARTÁS (11.01.)

Tájékoztatjuk kedves Partnereinket és Vásárlóinkat, hogy a Lambda Systeme Kft. telephelyei 2023.11.01-jén (szerdán) zárva tartanak.

November 2-tól (csütörtöktől) zavartalanul állunk szíves rendelkezésükre a szokásos nyitvatartási időben (H-P 7:00-16:00).

Kellemes pihenést kívánunk!

Üdvözlettel: Lambda Systeme Csapata

 

 

 

MŰEMLÉK MÉLYUDVAR: FŐVÁROSI VÉDETTSÉGET KAPOTT AZ ELSŐ MAGYAR FÜGGŐTETŐ

A kőbányai Élessaroknál, ahol a városias Kőrösi Csoma Sándor út az ipartelepi Dreher Antal úttá változik, hosszú kerítés és elburjánzott növénytakaró mögött rejtőzik az egykori Szőlészeti Kutatóintézet telepe. Itt lapul, pontosabban a fáktól-bokroktól szinte láthatatlanul magasodik egy különleges mérnöki szerkezet 1962-ből: az ország első, térbeli kötélrendszerrel feszített függőtetője.


 

 

KÉK HŐSZIGETELÉS A DUNA-PARTON

Már a bérlők nagy része is beköltözött a TriGranit fejlesztésében megvalósult Millennium Gardens komplexumba. A környezeti fenntarthatóságot és az egészséges munkakörnyezetet kiemelten fontosnak tartották az épület tervezésénél, a kiemelkedő energetikai szinthez pedig a RAVATHERM XPS is hozzájárult.

 

 

JÁRHATÓ PADLÁS-HŐSZIGETELÉS SAJÁT KEZŰLEG, EGYSZERŰEN

Sok gond nyomasztja most a családi házakban lakókat. Az energiaár-emelés leginkább őket sújtja, a fűtés költsége ezt a réteget fogja a leginkább érinteni. Erre a válasz csak a ház energiafogyasztásának jelentős csökkentése lehet. Viszont évek óta küzdünk a szakemberhiánnyal, a jó mestert hónapokkal előre kell lefoglalni, és bizony a munkadíjak is ugrásszerűen megemelkedtek. A kiút ebből a csapdából csak egy házilagosan is kivitelezhető, szakértelmet nem igénylő hőszigetelés lehet, ami jelentős megtakarítást hoz a konyhára.

 

 

SÉTÁK LŐCSE FELÚJÍTOTT FŐTERÉN ÉS AZON TÚL

Induljunk "virtuális sétára" Lőcse városában, mely gyors fejlődését kiváló fekvésének köszönhette: a felvidéki bányavárosok és Buda közti útvonalak egyike mentén, már a 13. században árumegállítási joga volt a településnek. Ekkor kezdett kialakulni mai látható képe.

 

 

 

LENTRŐL ÉPÍTKEZNI - AUSTROTHERM XPS® TOP 70 SF

A németországi Ingolstadtban egy műemlék öntödei csarnokot alakítanak át művészeti múzeummá, mely során az épület egy teljesen új alagsori szintet kap - nagy kihívás a speciális mélyépítés és a szigetelés szempontjából is. Olyan XPS lemezekre volt szükség, amelyek akár 5 méter mélyen, víznyomás alatt is teljes mértékben teljesítik az elvárt követelményeket.

 

 

 

KÁDÁR-KOCKA ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁG? - FELÚJÍTÁSI LEHETŐSÉGEK HŐSZIGETELÉSSEL

Magyarország épületállományának jelentős részét teszik ki a kocka alakú, sátortetős házak. A 60-as, 70-es, 80-as években épült, úgynevezett Kádár-kockákból 844.000 darab van, ami az összes lakás 20%-át teszi ki. Ennyi házat egyhamar nem lehet eltüntetni és új épülettel pótolni, felújításuk azonban mind a lakókomfort javítása, mind energetikai szempontból szükséges.

 

 

 

GAZDASÁGOSAN FENNTARTHATÓ, ENERGIAHATÉKONY OTTHONOK AUSTROTHERM HŐSZIGETELÉSSEL

Újítsa meg otthona hőszigetelését és élvezze az előnyeit:

  • alacsony rezsiköltségek (fűtési szezonban a jól szigetelt épületben akár 85%-kal kevesebb fűtésszámla)
  • megtérülő befektetés: a hőszigetelt ingatlan értéke 15-20%-kal magasabb
  • kellemesebb lakóklíma
  • hőhídmentes szerkezetek

 

 

MÚLT ÉS JÖVŐ: VÁLYOGÉPÜLETEKET NYOMTAT EGY MAGYAR CÉG

Ugyan az első nyomtatott vályogház még várat magára, azonban több vályogépítményt is létrehozott már egy magyar cég a modern technológiával, legutóbb például vályogszaunát. Ráadásul 3D-nyomtatással környezettudatosabb épületek is előállíthatók.

 

 

ISMERJE MEG A RAVATHERM XPS BIM MEGOLDÁSOKAT!

A Ravago Building Solutions elkészült a BIM megoldásainak fejlesztésével, amelyek lehetővé teszik a RAVATHERM XPS hőszigetelések könnyű és hatékony integrációját az építmények tervezési folyamatába, kihasználva a BIM (Building Information Modeling) rendszer előnyeit.

 

 

 

AUSTROTHERM UNIPLATTE

Az Austrotherm UNIPLATTE® lemezeket leggyakrabban falak és padlók burkolására alkalmazzák külső és belső térben, száraz és nedves helyiségekben, szükség esetén vízszigeteléssel kiegészítve.

 

 

MEGDÖBBENTŐ FELFEDEZÉS: ZÖLDSÉGEKKEL TENNÉK KÖRNYEZETBARÁTABBÁ AZ ÉPÍTŐIPART

Környezetbarát betont már sikerült előállítani, de ez még nem minden! Az angliai Lancaster Egyetem kutatói sárgarépa felhasználásával alkottak meg kemény és környezetbarát betont. A fejlesztés segíthet abban, hogy csökkenteni tudjuk az építőipar szén-dioxid-kibocsátását.

 

 

 

TUDNIVALÓK A HŐSZIGETELŐ ANYAGOKRÓL

A hőszigetelő anyagok rendkívül sokrétűek lehetnek. Alapanyagukban, felépítésükben, alkalmazási területeikben, fizikai tulajdonságaikban mind-mind eltérő anyagokról beszélünk. A cikksorozat a hőszigetelő anyagokat övező tulajdonságokra és különbségekre tér ki.

 

NÍVÓDÍJAS A SZEGEDI PICK ARÉNA

Nagyszabású létesítménnyel gazdagodott Szeged 2021 decemberében, amikor átadták a Szegedi Multifunkcionális Kézilabdacsarnokot, más nevén a Pick Arénát. Az épület fenntarthatóságáért részben a RAVATHERM XPS felel.

 

 

HA A HELYZET FOKOZÓDIK - HOMLOKZATI HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK FELÚJÍTÁSA

Fél évszázada ismert az EPS magú homlokzati hőszigetelés. Az anyag kiállta az idő próbáját, a régi szigetelések többnyire ma is épek. Csakhogy az energiahordozók ára az elmúlt négy évtizedben majdnem a 150-szeresére emelkedett, így a régi 4-5 centis szigetelési vastagság ma már nem elégséges. Mit lehet itt tenni?

 

 

 

AUSTROTHERM MANZÁRD GRAFIT MAGASTETŐ HŐSZIGETELÉS

Ismerje meg a magastetők szarufák feletti hőszigetelésének egyik anyagát, a lépcsős élképzésű Austrotherm Manzárd GRAFIT® 150 minőségű hőszigetelő lemezt!

 

SZEPTEMBER KÖZEPÉTŐL ÚJ TERMÉKEKKEL BŐVÜL A LINDAB GERENDA KÍNÁLATA 

A Lindab új, minőségi termékei, a C+, Szigma és Szigma+ nyomásra optimalizált nagy teherbírású szelvények, amelyek jelenleg egyedülállóak a hazai piacon. Az innovatív termékek kiváló megoldási lehetőségeket nyújtanak az építőipar számára tartószerkezeti oldalról, segítségükkel egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tervezhetnek és kivitelezhetnek rendkívül tartós és megbízható épületeket.

 

 

HOSSZABB IDŐ KELL AZ INGATLAN ELADÁSÁHOZ 

Minden lakástípus esetében nőtt a forgási idő, a vásárlók lassabban döntenek, az ingatlanok több időt töltenek a piacon – derül ki az Otthon Centrum országos felméréséből. A korábbinál sokkal fontosabb szempont lett a vásárláskor az ingatlan állapota és minősége.

 

 

ÁTTETSZŐ HOMLOKZAT – ALUMÍNIUM PROFILOKBÓL

Amikor az alumínium burkolat esztétikai szerepe kerül előtérbe, nagy szükség van az építészeti koncepciót maradéktalanul megvalósító, minőségi kivitelezésre. A Dachau óvárosához közeli értékes telken épült társasházon a PREFALZ bronz burkolat egyszerre lett az építészet és kivitelezés minőségének finom jelzése.

 

 

A VILÁG LEGNAGYOBB IRODAÉPÜLETE KÉSZÜLT EL INDIÁBAN

A Surat Diamond Bourse gyémántkereskedelmi irodaház a maga 660 ezer négyzetméterével még a Pentagonnál is nagyobb, de úgy tervezték, hogy minden iroda legfeljebb hét percen belül elérhető legyen bármelyik bejárattól.

 

 

MEGNYITOTTÁK A LÁNCHIDAT A GYALOGOSOK ELŐTT

Múlt héten ünnepélyes megnyitó keretében véglegesen átadták a felújított Lánchidat, amelyen így már a gyalogosok is átkelhetnek.

 

 

 

INTERAKTÍV UTCABÚTOROK KAPOSVÁRON

“Az utcabútort kifejezetten olyan helyzetekre terveztem, ahol a belvárosban élénkíteni, mozgásba hozni szeretnék a területet. Ennek eredményeként formálódott a bútor, mely multifunkciós kialakítása különböző aktivitásra buzdítja a használókat." A 2018-ban megvalósult installációt a tervezője, Sághegyi Adél Laura mutatja be.

 

 

KÁVÉZÓ ÉS RENDEZVÉNYKÖZPONT LESZ TOKAJ NAGY MÚLTÚ FOGADÓJÁBÓL

Tokaj legrégebbi fogadóépülete, a 18. században épült Arany Sas évek óta védőhálóval letakarva, üresen állt a főtéren. A jövőben kiállító- és rendezvényközpontként, illetve kávézóként születhet újjá, és a kertjét is teljesen átalakítják. 

 

 

 

NINCS KIÚT BUDAPESTRŐL? ÉRD UTÁN BUDAKALÁSZ IS MEGTELT, MEGÁLLÍTJÁK A BETELEPÜLŐKET

Budakalász is megtelt, és bár az önkormányzat nem tervez kvótát bevezetni, minden településrendezési eszközt megragad, hogy leállítsa a betelepülést. A polgármesteri kabinetvezető az InfoRádióban leszögezte, véget kell vetni a „kontroll nélküli betelepülésnek”.

 

 

MELYIK HŐSZIGETELŐANYAGOT VÁLASSZUK?

A piacon sokféle szigetelőanyag található manapság, amelyek különböző tulajdonságokkal és előnyökkel bírnak az alkalmazási terület függvényében. De ki az, aki meg tudja mondani, hogy melyik a jobb választás?

 

 

 

ELKÉPESZTŐ MAGYAR INNOVÁCIÓ: MÁR EGY ABLAK IS ELÉG, HOGY FELFŰTSÜK A LAKÁST

Környezetbarát megoldással rukkolt elő egy magyar cég, okosablaküveggel oldják meg a lakások felfűtését. Állításuk szerint a speciális ablak mellett semmilyen más fűtési célú gépészeti berendezésre nincs szükség az otthon melegéhez.

 

 

 

A DÁNOKNÁL LEHET A FENNTARTHATÓ LAKHATÁS KÁBA KÖVE

Természetes anyagok, alacsony, nullaközeli szén-dioxid-kibocsátás a teljes életciklus alatt – nagyjából így lehetne összefoglalni azokat a házakat, amiket a VELUX tervez piacra bocsátani. Az Index betekintést nyert a vállalat koppenhágai, úgynevezett „mintafalujába”, ahol felvázolták, hogy mitől döglik az innovációs légy.

 

 

TOPLEVEL START 215 - ÚJ NÉV, ÚJ CSOMAGOLÁS

Új név, új csomagolás! A Murexin aljzatkiegyenlítői mostantól TopLevel néven kerülnek forgalomba. A megújulás következő terméke a Lewell ST 215 Standard, mely ezentúl Toplevel START 215 aljzatkiegyenlítő elnevezéssel érhető el.

 

 

 

 

HASZNOS KIEGÉSZÍTŐK FELÜLVILÁGÍTÓ KUPOLÁKHOZ ÉS SÁVOS FELÜLVILÁGÍTÓKHOZ

A VELUX Commercial számos hasznos kiegészítőt kínál felelülvilágító kupoláihoz és sávos felülvilágítóihoz.

 

 

 

SOKAN HOZZÁK ELŐRE A LAKÁSVÁSÁRLÁST

Az ingatlanközvetítő adatai szerint az országos lakásárindex ismét emelkedésnek indult a második negyedévben három negyedév után. Javíthatnak az ingatlanpiac második félévi számain a városi családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénybe vevők előre hozott vásárlásai a Duna House várakozása szerint.

 

 

AZ AUSTROTHERM BEFEKTET ÉS TERJESZKEDIK HORVÁTORSZÁGBAN

2023 júniusában fektették le az Austrotherm új EPS-szigetelőanyaggyártó üzemének alapköveit Horvátországban. A Zágrábtól 30 kilométerre északra fekvő Zabokban fehér és grafit polisztirol termékeket gyártanak majd a horvát Austrotherm gyárban, mintegy 8000 m2 -en.

 

 

RAVATHERM XPS AZ ÚJ RICHTER-SZÉKHÁZBAN

Új székházzal gazdagodik a Richter Gedeon Nyrt. Az épületet a 2007-ben átadott Kémiai Kutató- és Irodaépület (KKI) melletti területen építik fel a főváros X. kerületében. A fő tartószerkezeti kivitelezést az EB HUNGARY INVEST Kft. végzi el. A modern és előremutató épület átadásáig már csak a tereprendezés van hátra.

 

A GASZTRONÓMIA ÉS A TETŐFEDÉS FÚZIÓJA ELEVENEDIK MEG A BRAMACNÁL

Elgondolkodott már valaha azon, hogy mennyi közös pont lelhető fel az ételkészítés művészete és a minőségi tetőcserép-gyártás folyamata között?

 

 

AZ ANGOL VIDÉK NEMET MOND A HŐSZIVATTYÚRA?

A dél-nyugat-angliai Cornwall megye egyik települése megmutatta, hogy nemcsak hőszivattyúval lehet szén-dioxid-semleges fűtési módra váltani. Kehellandban tizenhét ház, plusz az iskola és a templom állt át helyben termelt növényi alapú fűtőolajra, kiváltva a korábban használt petróleumot.

 

 

TOVÁBB DRÁGULTAK AZ ÚJ ÉPÍTÉSŰ BUDAPESTI LAKÁSOK

A fővárosban az új építésű projektekben kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,592 millió forint volt az idei második negyedévben, ami az első negyedévhez képest mindössze 1,3 százalékos emelkedés – közölte az Otthon Centrum (OC) pénteken az MTI-vel.

 


LÁMPÁK, AMELYEK KIÁLLJÁK AZ IDŐ PRÓBÁJÁT – 30 ÉVES A RÁBALUX! 

Immár 30 éve, hogy a győri Czigler család alapításával útjára indult a Rábalux vállalat. A cég mára hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt megkerülhetetlen név lett a világítástechnika piacán. 

 

 

 

RAVATHERM SW ROOF

A RAVATHERM SW hőszigetelés a legújabb XXI. századi technológiával gyártott kőzetgyapot, amely megfelel a termékekkel szemben állított minden teljesítménykövetelménynek, illetve környezeti- és egészségvédelmi előírásnak.

 

HŐ- ÉS FÜSTELVEZETÉS, TERMÉSZETES SZELLŐZTETÉS A VELUXTÓL

A hő- és füstelvezető rendszerek fő feladata, hogy tűz esetén a lehető leggyorsabban elvezessék a hőt, füstöt és a mérgező gázokat az épületből és alacsony füsttartalmú réteget teremtsenek a helyiség alsó részében.

 

 

A RUGALMASSÁG ÉS A HOSSZÚ TÁVÚ TERVEZÉS AZ ÉPÍTŐIPAR JÖVŐJE

Az állandóan változó piaci környezetben az építőipari ágazatban a rugalmasság és a hosszú távú tervezés létfontosságú - közölte a KPMG pénteken az MTI-vel.

 

 

 

LENYŰGÖZŐEN MÁS: EGY AMSZTERDAMI PROJEKT, MELYNEK KÜLDETÉSE VOLT

Studio Thonik, Amszterdam
Több száz éves, keskeny házak, oromzatos reneszánsz homlokzatokkal, melyek az óvárost átszelő „grachten”, vagyis csatornarendszer vízében tükröződnek - ez az Amszterdamról alkotott, kissé közhelyes kép nem is lehetne távolabb a merész, kortárs építészeti megoldásoktól. Ám Hollandia az 1920-as évek óta a modern művészet és a radikális dizájn egyik fellegvára. Ennek megfelelően az Amszterdamban újonnan épült „Studio Thonik” rövid idő alatt ikonikussá vált.

 

IZZASZTÓ TRÜKKÖK HELYETT VÁLASSZ JOBB MEGOLDÁST! 

Őrizd meg tetőtered kellemes hőmérsékletét még a legforróbb nyári napokon is! Néhány jól megválasztott megoldással könnyedén megelőzheted a túlmelegedést és zavartalanul élvezheted a hűsítő, otthoni kényelmet.

 

 

VENTILÁTOR? NAPSZEMÜVEG? VÁLASSZ INKÁBB PRÉMIUM MEGOLDÁST!

A nyár egy mesés időszak, de a hőség bizony igazán kellemetlenné tud válni, főleg otthon. A kánikulával szembeni „trükközés” helyett válassz inkább biztos megoldást a hővédelemre: szereld fel VELUX tetőablakaidat VELUX redőnyökkel és árnyékolókkal! A VELUX redőnyök és hővédő rolók megvédik a tetőteret a kinti hőségtől. A beltéri VELUX árnyékolók lehetővé teszik az ízlés szerinti fényszabályozást és fénytompítást, miközben hűvösebb szobahőmérsékletet és meghitt hangulatot teremtenek.

 

NEGYEDÉVSZÁZADOS A PÉCSI TELEPHELYÜNK! 

A Lambda Systeme Kft. pécsi telephelye idén már a 25. születésnapját ünnepli. Baranya megyei kirendeltségünk az elsők között indult, 1998-ban ötödikként kezdte meg működését a Lambda életében és azóta is töretlenül helytáll. Nagyon boldog születésnapot és még sok sikeres évet kívánunk!

 

 

RAVATHERM XPS FELHASZNÁLÁSÁVAL KÉSZÜL A HOTEL SZENT GELLÉRT FÓRUM

A Market kivitelezésében valósul meg a szegedi sportkomplexum mellett épülő 4 csillagos, 50 szobás sporthotel, a Hotel Szent Gellért Fórum. A nagyszabású szállodaberuházás keretében RAVATHERM XPS is felhasználásra került.

 

 

A BALATON AZ ÚJ BUDAPEST? - MEGINDULT AZ ELVÁNDORLÁS VIDÉKRE

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján: a KSH legfrissebb népszámlálási és az ingatlan.com lakáspiaci adatai alapján az agglomerációs és üdülőövezetek települései jelentősen erősödtek népességszámban és lakásárakban egyaránt.

 

 

LAKÁSFELÚJÍTÁS: ÖT ÉV ALATT DUPLÁZÓDTAK AZ ÁRAK. VÁRJUNK VAGY VÁGJUNK BELE?

Kifejezetten jól jártak azok, akik a korábbi években újították fel a lakásukat vagy házukat, ugyanis az elmúlt öt évben megduplázódtak a költségek, így a munkálatokat akár hitelből is megérhette megfinanszírozni. De most, az otthonfelújítási támogatás 2022 végi kivezetését követően pénzügyileg jó döntés lehet belevágni egy felújításba, akár hitelből?

 

 

ÖSSZEFOGOTT A MUNKAERŐHIÁNY ELLEN HÁROM MAGYAR NAGYVÁLLALAT

Az építőipari munkaerőhiányon kíván segíteni három magyar nagyvállalat: iparági összefogás keretében, saját forrásból hozták létre és hivatalosan is megnyitották a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpontot, ahol 12 építőipari szakmát tanulhatnak a diákok és szerezhetnek piacképes tudást.

 

 

MITŐL ELŐNYÖS EGY FORDÍTOTT RÉTEGRENDŰ LAPOSTETŐ?

A zöldtetőket, tetőteraszokat és parkolótetőket azaz a hasznosított lapostetőket legelőnyösebb fordított rétegrendben kialakítani. Ez esetben maradéktalanul lehet számolni a tető hosszútávú biztonságos üzemeltetésével és a fordított rétegrend nyújtotta előnyökkel; mint a vízszigetelés mechanikai védelme, vagy az előnyös épületfizikai működés. Ahhoz azonban, hogy a szerkezet tényleg hosszú élettartamú legyen és teljesítse az energetikai elvárásokat, törekednünk kell a gondos tervezésre és a megfelelő anyagok használatára.

 

NYÁRON IS FONTOS A HŐSZIGETELÉS

Hajlamosak vagyunk a hőszigeteléssel kapcsolatban csak a téli fűtési szezonra koncentrálni, amikor az elsődleges célunk az, hogy a szigetelőrendszer és a nyílászárók ne engedjék ki a benti meleget. Pedig a nyári kánikulában sem csak a ventilátorok és légkondicionálók használatával enyhíthetjük a hőséget. Egy kis odafigyeléssel akár le is cserélhetjük ezeket az energiagyilkos berendezéseket.

 

SIKALASTIC - 1K AKCIÓ SZOLNOKI KIRENDELTSÉGÜNKÖN! 

Vásárolj 1,2,4 vagy 8 zsák Sikalastic - 1K cementhabarcsot, és a nagyszerű kedvezményeken túl most számos ajándékkal gazdagodhatsz. 

 

 

 

 

 

 

ELÉRTE LEGMAGASABB PONTJÁT AZ ALBA ARÉNA

Várhatóan év végére készül el Székesfehérvár multifunkcionális jég- és rendezvénycsarnoka. A sportaréna bokrétaünnepsége május elején került megrendezésre. A létesítmény tervei Balázs Mihály, Kossuth-díjas építész, valamint Tarnóczky Tamás Attila, Pro Architectura-díjas építész nevéhez köthetők.

 

 

NAGYOT FÉKEZETT A LAKÁSPIAC – DE MI KELLENE AZ ÚJRAINDULÁSHOZ?

Nem csak a korábbi kiemelkedő teljesítményéhez képest, de régiós összevetésben is gyengébben teljesít a hazai újlakáspiac, állapította meg elemzésében a Cordia. A magyar Futureal-csoporthoz tartozó ingatlanfejlesztő vállalat szerint új támogatási formákra lenne szükség.

 

 

PADLÓSZERKEZETEK HŐSZIGETELÉSE – RAVATHERM XPS PADLÓBAN 

A temperált helyiségek padlóinak hőszigetelése elkerülhetetlen. Temperálás alatt nem csak a lakó-, vagy közösségi terek fűtését, de pl. hűtőházak, hűtőkamrák hűtését is érteni kell, azaz nem csak a termelt hőt kell megőrizni fűtéskor, de a magasabb energiaigényű hűtést is védeni kell a külső felmelegedéstől hűtés esetén.

 

 

SANOVA TRASS VAKOLATOK A BAUMITTÓL

A Baumit Trass kötőanyagú vakolatai elsősorban történelmi épületek felújításához, helyreállításához ajánlottak. A trassból magas mészkötő-képessége révén stabil, időtálló habarcs vagy vakolat állítható elő. A trass kötőanyagú habarcsokból készült falazatok kapilláris csatornái, – a falazóhabarcs szűkebb, zártabb kapilláris csatornáin keresztül – kevesebb nedvesség felszívódását engedik meg.

 

 

 

LÁTOGASS EL SZOLNOKI TELEPHELYÜNKRE A SIKA BEMUTATÓNAPRA!

Szeretnél részt venni egy szuper programon, ahol érdekes információkat tudhatsz meg és értékes ajándékokkal lehetsz gazdagabb? Ha igen a válasz, látogass el szolnoki telephelyünkre és tölts el kollégáinkkal és a Sika munkatársaival egy tartalmas délelőttöt!

 

 

FÉNYJÁTÉK TÉRBEN POLISZTIROLLAL

A polisztirol hőszigetelő anyag épületeinken jobbára láthatatlan, hiszen a falak, padlók, tetők rétegrendjének belsejében végzi a dolgát. Van azonban olyan alkalom, amikor a hőszigetelés kerül reflektorfénybe: a pécsi Op-architektúra kiállításon Austrotherm hőszigetelő lemezekből készített fény-tér installációval reagáltak a PTE MIK építészei Victor Vasarely művészetére.

 

 

GÉLTECHNOLÓGIÁS RAGASZTÓTAPASZOK

Az új géltechnológiának köszönhetően a jól ismert Baumit homlokzati ragasztótapaszok feldolgozása mostantól még egyszerűbb és gyorsabb! A kutatás-fejlesztés területén szerzett több éves tapasztalat, valamint az építkezésekről kapott visszajelzések alapján a Baumit megújította openContact, StarContact, StarContact White és ProfiContact ragasztóit.

 

NEM MINDEGY A SZOMSZÉDOKNAK SEM, MILYEN KLÍMÁT TELEPÍTÜNK OTTHONUNKBA

Magyarországon településenként eltérőek a klímatelepítési előírások, de íratlan szabály, hogy a szomszéd nyugalmát nem zavarhatja meg a kültéri egység zaja. Antal Mihály, a Gree Magyarország műszaki szakértője arról beszélt, annak érdekében, hogy elkerüljük a későbbi félreértéseket, mindenképp érdemes tájékoztatni a mellettünk élőket a klímatelepítés tényéről. Mint mondta, érdemes olyan innovatív bel- és kültéri egységet választani, melynek zaja nagyságrendekkel alacsonyabb az átlagosnál. A suttogásnál is halkabb légkondicionáló ugyanis aligha fogja bárki fülét zavarni - írja a Gree Magyarország sajtóközleményében.

 

HOZZON NAPFÉNYT AZ ÉLETÉBE ÉS TAKARÍTSON MEG PÉNZT VELUX TETŐTÉRI ABLAKOKKAL!

Engedje be a napfényt otthonába és takarítson meg pénzt VELUX tetőtéri ablakokkal! Most akár 10.000 Ft pénzvisszatérítéshez juthat tetőablakonként! Vásároljon VELUX tetőtéri ablakot május 31-ig és éljen a kihagyhatatlan ajánlattal!

 

MIÉRT FONTOS AZ ENERGIATAKARÉKOSSÁG A TETŐN IS?

A hőtechnikai előírások szigorodása, a klímaváltozás, valamint a megnövekedett energiaárak hatására egyre égetőbb kérdéssé vált az energiatakarékosság. A Bramac új Clima Roof csomagjaival kínál segítséget az épületek energiakorszerűsítésére. 

 

 

MILLIÓKKAL OLCSÓBBAN VEHETÜNK LAKÁST

Felesleges olyan áresésre várni, amilyen a 2008-as gazdasági világválság idején volt, de így is milliókat alkudhatnak az ingatlanvásárlók. Vajon az infláció hatására meglódult kamatok mellett is megéri lakást venni?

 

 

 

INGYEN ÚJÍTANAK FEL HÁZAKAT A LEGSZEGÉNYEBB MAGYAR TELEPÜLÉSEKEN: NEKIK JÁR A TÁMOGATÁS

Több mint négyszáz sérült lakóházat javított meg és állított helyre két év alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) "tetőkommandónak" nevezett építőipari egysége az ország legszegényebb településein.

 

KÉSZÜLJÖN A TAVASZRA SEMMELROCK KERTI LAPOKKAL!

A meleg napok közeledtével egyre több időt töltünk a szabadban: Kerti sütögetések az udvarban, napozás a teraszon, kertészkedés, kinti játék a gyerekekkel. A tavaszi időszakban a szabadtéri programok mellett a kerti munkák is előtérbe kerülnek. Most még nem késő „felkészíteni” udvarunkat a nagyfokú igénybevételre! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani Semmelrock kerti lapok és térkövek ajánlónkkal!

 

 

HÚSVÉTI NYITVATARTÁS 2023 

Tájékoztatni szeretnénk minden kedves Partnerünket és Vásárlónkat, hogy a Lambda Systeme Kft. telephelyei 2023. április 7-én Nagypénteken és április 10-én Húsvéthétfőn zárva tartanak.

 

 

 

 

 

 

 

TOPLEVEL START 330 - ÚJ NÉV, ÚJ CSOMAGOLÁS 

Új névvel, új csomagolással érhető el ezentúl a Murexin Lewell ST 330 Standard terméke, mely friss elnevezése: Toplevel START 330 aljzatkiegyenlítő.

 

 

 

 

 

 

MEGLÁTOD, ÉS NEM ÉRED BE KEVESEBBEL 

A VELUX tetőablak-megoldások világosabb és tágasabb otthont biztosítanak! A korlátlan napfény pozitív hatással van az életünkre és a mentális egészségünkre! Megmutatjuk, melyek ezek!

 

 

ÉV HÁZA 2023

Az Év házán, a legrangosabb hazai, független, szakmai pályázaton május 22-ig nyújthatják be a – 2021. január 1-je után készült – munkáikat a tervezők családi ház és középület főkategóriákban. Újdonság, hogy ezúttal a társasházak között is keresni fogja a zsűri a leginkább példamutatót!

 

 

 

KNAUF SUPERFINISH ÉS FILL & FINISH LIGHT 

Ismerje meg közelebbről az alábbi két szuper Knauf terméket!

 

 

 

A MINŐSÉG VÁLTOZATLAN, CSAK A NÉV VÁLTOZIK A TONDACHNÁL

Fontos változás történt néhány Tondach tetőcserép elnevezésében.

 

 

MEGJELENTEK A RAVATHERM "KISOKOSAI" 

Megjelentek a Ravatherm új, interaktív kiadványai. A "Fordított lapostető kisokos", valamint az "Ipari padló kisokos" honlapunkon is elérhetők.

 

 

 

HÁZ A SZABADBAN

A fenntartható szemlélet új szintre emeli az előre gyártott épületek fogalmát.

 

 

 

 

ÚJ VELUX TERMÉKEKKEL KÖSZÖNT BE A TAVASZ

A Velux rengeteg újdonsággal készül a tavaszra! Tekintse meg megújult termékeiket és kibővült kínálatukat, melyeket a tavaszi szezon folyamán vezetnek be!

 

 

 

 

HŐKAMERÁS VEVŐK ÉS ENERGIATANÚSÍTVÁNNYAL TRÜKKÖZŐ ELADÓK A LAKÁSPIACON

A rezsiköltségek megváltozása, a sokszorosára emelkedő piaci árak hirtelen sokkal fontosabbá tették a lakásvásárlásnál az ingatlan energiafogyasztását. Hiába kötelező azonban már elvileg a meghirdetésnél, az energetikai tanúsítványt gyakran nem készítik el előre, vagy a nem kedvező kategóriát nem közlik az eladók. A vevők inkább az energiaszámlák, a fűtési rendszer alapján tájékozódnak az ingatlan állapotáról és rezsiköltségeiről. Az sem ritka már, hogy hőkamerával mennek lakást, házat nézni.

 

 

A GOMBÁBÓL KÉSZÜLT SZIGETELÉS LEHET AZ ÉPÍTŐIPAR ÚJ SZTÁRJA

Fűrészporon és növényi hulladékon hizlalt gombafonalakból fejleszt szigetelőpaneleket a brit származású Biohm vállalat. A tervek szerint a gyártás és forgalmazás jövő évben indulhat, a környezettudatos építkezők és felújítók részéről nagy keresletre számítanak.

 

 

TERVEZZEN EGY FÉNYESEBB VILÁGOT!

Vezető szerephez juthat a természetes fény bejuttatásának tervezésében a VELUX Daylight Visualizer segítségével, és világosabb, egészségesebb épületeket hozhat létre mindenki számára.

 

 

AUSTROTHERM HŐSZIGETELÉSI KISOKOS 2023 

ÚJ! Hőszigetelési Kisokos 2023: Mit? Mivel? Mennyire?

 

 

 

 

 

 

 

 

BAUMIT HŐSZIGETELŐ PROMÓCIÓ

Csökkentse rezsijét Baumit hőszigetelő rendszerrel és megajándékozzuk!

 

 

 

MIÉRT JÓ DÖNTÉS RAVATHERM XPS HŐSZIGETELÉST VÁLASZTANI?

Hőszigetelés nélkül ma már nem lehet gazdaságosan üzemeltetni egyetlen fűtött épületet sem. Mind a lakóházak, mind az irodaépületek energiafelhasználásában kiemelkedő tétel a fűtés és a hűtés költsége. A fűtésköltség mindenkit érint, éves viszonylatban a háztartások által elfogyasztott energia több mint 2/3-át egyszerűen elfűtjük.

 

 

 

HŐSZIGETELÉSRE MÁRPEDIG SZÜKSÉG VAN 

Manapság mindenhonnan azt halljuk, hogy a hőszigetelés mennyire fontos, kiemelt téma a felújítók és újonnan építkezők körében is. A hőszigetelés fontosságára helyezni a hangsúlyt nagyon is jogos, hiszen egy mai házzal szemben a legfontosabb követelmények az esztétikum mellett a komfort és energiatakarékosság, amelyekhez a hőszigetelés kiemelten hozzájárul! Nem mellesleg a hőszigetelés az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés, egyrészt, mert a megfelelően hőszigetelt ingatlan értékéhez azonnal hozzáad, hosszú távon pedig jelentősen csökkenti az energiára fordított költségeket is.

 

MÁR TÍZ HÓNAPJA CSÖKKEN AZ ÉPÍTŐIPARI AKTIVITÁS AZ EURÓÖVEZETBEN 

Februárban már a tizedik egymást követő hónapban csökkent az építőipar teljesítménye az euróövezetben, de enyhébb mértékben, mint az előző hónapokban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

 

 

 

HEDLUNDA ÓVODA

A svédországi Umeåban 2014-ben Trespa® Meteon® termékek felhasználásával készült el a Hedlunda Óvoda, mely a kivitelezéskor a világ legészakibb fekvésű passzív háza volt.

 

 

 

FELLENDÜLŐBEN A ROZSDAÖVEZETI LAKÓINGATLANOK 

Eltérően változott az új lakások kínálata az országon belül. Bár drágultak az új ingatlanok, az elmúlt fél évben lelassult az áremelkedés üteme, nőtt az építési kedv, és 2023-tól a rozsdaövezetek lakásfejlesztési évei következhetnek.

 

 

 

„RAGASZKODÓ” GARÁZSFÖDÉM SZIGETELÉS 

Sok családi ház rendelkezik a földszinti lakószint alatti méretes garázzsal vagy pincehelyiséggel, amely műhely vagy tároló szerepét is betöltheti. Praktikus terek ezek, de csak ha odafigyelünk arra, hogy ne rajtuk keresztül szökjön ki az egyébként remekül szigetelt házból a hő.

 

 

 

ÖRÖKZÖLD

Az Evergreen projekt egy 1970-es évekbeli coloradói lakóház korszerűsítése a Trespa® termékcsalád Pura® NFC anyagának igénybevételével. A Denvertől 30 mérföldre fekvő Evergreen városában álló hegyi ház az 1970-es években épült, 2020-ban pedig megérett a korszerűsítésre. Az ingatlan tulajdonosai szerettek volna minimális fenntartási igény mellett modern külsőt adni az épületnek. A Trespa® által gyártott Pura® NFC tökéletes választásnak bizonyult, mivel fontos szempont volt az egyszerű, problémamentes karbantartás.

 

 

EGYELŐRE FELTÉTELESEN, DE KIÍRTÁK A KÖZBESZERZÉST A JÓZSEF ATTILA SZÍNHÁZ BŐVÍTÉSÉRE

A Váci úti teátrum főépületét eredetileg művelődési háznak szánták az ´50-es években, a hátsó színpadi részt az öltözőkkel, irodaszárnnyal együtt a ´60-as évek végén építették hozzá. Az elképzelések szerint jelentős mértékű "bővítés és rekonstrukció" várhat a színházra, a tervek már elkészültek. 

 

 

DOPIEWO ÚJ KÖZÉPISKOLÁJA A FABURKOLATOT IDÉZŐ MEGJELENÉSSEL BÍR

2015-ben megépült a lengyelországi Dopiewo kisváros új középiskolája, melyhez Trespa homlokzatburkolatot használtak. Az ország nyugati részén, Poznantól 12 km-re fekvő település számára egy ilyen projekt hatalmas jelentőséggel bír. Az új középiskola ugyanis kihangsúlyozza a város lengyel közigazgatásban betöltött „regionális központi státuszát”.

 

 

ÚJ LEHETŐSÉGEK NYÍLNAK A LAKÁSPIACON

A tavalyi évben már látszottak a jelei, mostanra pedig egyértelműen kijelenthető, hogy a hazai lakáspiac elérkezett a már 2020 óta várt ciklusfordulóhoz. A 9 éve tartó meredek reálár emelkedés után van tere az árcsökkenésnek, azonban a szakértők szerint ez nem lesz általános jelenség, hanem csak egyes szegmenseket érinthet. Az OTP Ingatlanpont és OTP Pénzügyi Pont évindító sajtóeseményén arról is beszéltek, hogy a fordulat a vevők, beruházók és az ingatlanközvetítő szakma számára is tartogat lehetőségeket.

 

 

DISZKRÉTEN ESZTÉTIKUS HATÁS AZ ERKÉLYEKEN

A TRESPA PURA® NFC DISZKRÉTEN FELDOBJA AZ IDŐSOTTHON ERKÉLYEINEK MEGJELENÉSÉT

A belgiumi Bree városában egy parkosított kertben álló régi villa tökéletes helyszínt biztosított egy modern idősotthon kialakításához. Ezek a komfortos apartmanok olyan időseknek készültek, akik függetlenül szeretnének élni, de személyre szabott asszisztenciát igényelnek.

 

 

AUSTROTHERM KONFERENCIA 2023-BAN 

Idén 6. alkalommal rendezzük meg az évkezdő Austrotherm konferenciát, amin két év online jelenlét után végre újra személyesen lehet részt venni. A BME Épületszerkezettani Tanszékével közös rendezvényen a MagyarÉpítész Kamara tagjai 2 kreditpontot szerezhetnek.

 

 

 

VÉGE A VERGŐDÉSNEK? KÖNNYEBB LESZ VÉGRE SZAKEMBERT TALÁLNI ÉPÍTKEZÉSHEZ, FELÚJÍTÁSHOZ

Míg az előző évek arról szóltak, hogy nagyon nehéz építőipari szakemberekhez és részben alapanyagokhoz is hozzájutni, most olyan irányú változ ások történtek a gazdaságban, melyek miatt változik a helyzet, felszabadulnak az építőipari kapacitások. De mire számíthatnak a felújítók?

 

 

GOMOLYFELHŐK AZ EURÓPAI ÉPÍTÉSI PIAC FELETT 

Michael Klien, a WIFO, az Euroconstruct osztrák tagintézetének elemzője szerint 2022 volt a második év az európai építőiparban, amely fellendülést hozott a pandémia kitörése után. A tavalyi 3%-os éves növekedési ütem azonban az építési költségek meredek emelkedése miatt jóval alacsonyabb volt, mint 2021-ben (+5,8%).

 

 

 

MILLIÁRDOS RÁNCFELVARRÁST KAP EGY FONTOS VASÚTÁLLOMÁS 

Megújul a veszprémi vasútállomás, a beruházás eredményeként komfortosabbá válik a vasúti közlekedés – jelentette ki veszprémi sajtótájékoztatóján Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára. 

 

 

 

BUDAPEST LEGDRÁGÁBB KERÜLETÉBEN MÁR A 3 MILLIÓT NYALDOSSA AZ ÚJ LAKÁSOK ÁTLAGOS NÉGYZETMÉTERÁRA

Jelentősen lassult az áremelkedés üteme a fővárosi újépítésű lakások piacán, de az átlagos négyzetméterár így is átlépte a másfél milliót. Budapesten 346 új építésű lakásberuházás van folyamatban, ezekben 27,9 ezer lakás épül. Ez azt jelenti, hogy a projektek száma 11,3, a lakások száma pedig 5,8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – derül ki az Otthon Centrum friss elemzéséből.

 

MÁR 10 SZÁZALÉKKAL OLCSÓBBAK LETTEK A VIDÉKI CSALÁDI HÁZAK 

De kevesebbet adtak a panel és a tégla lakásokért is vidéken.

Vidéken a panellakások ára átlagosan 2 százalékkal, a téglalakások átlagosan 8, a kertes házak négyzetméterára pedig átlag 10 százalékkal mérséklődött 2022 negyedik negyedévére az előző negyedévhez képest - közölte az Otthon Centrum (OC) saját adatai alapján. A megyei jogú városokban a panelekért átlagosan 510 ezer forintot, a téglalakásokért pedig 537 ezer forintot fizettek négyzetméterenként tavaly az év utolsó három hónapjában.

 

ÚJABB ÉPÜLETEK KAPHATNAK FŐVÁROSI HELYI VÉDELMET 

A gellérthegyi víztározó, az egykori Wichmann kocsma, az M2 metró Deák téri állomásának aluljárója, a hajdani Józsefvárosi Interurbán Telefonközpont, a Thököly úti bíróság és a Budapesti Műszaki Egyetem több épülete is felkerült a listára, amelyet rövidesen egy lakossági fórumon is ismertetnek.

 

 

 

HATALMAS VÁLTOZÁSOK ELŐTT ÁLL A DEBRECENI BMW-GYÁR 

Gőzerővel épül a BMW Group debreceni üzeme, a vállalat arról tájékoztatta az Indexet, hogy míg a központi épület szerepét betöltő kommunikációs központ kivitelezése a szerkezetépítésnél jár, addig a képzési központnál már a beltéri munkák is elkezdődtek.

 

 

MEGFEJTETTÉK, MIÉRT OLYAN ELLENÁLLÓ A RÓMAI KORI BETON 

A felfedezés a mai kor építőiparának megreformálásában is segíthet.

A római kori építmények némelyike sok-sok évszázadon át megőrizte formáját, még a víz alatt is. Az opus caementicium összetételéről már korábban lehullott a lepel, de most az is kiderült, milyen módszerrel dolgoztak az ókori építészek – írja a Science-re hivatkozva a rakéta.hu.

 

 

MEGLEPETÉSEKBEN NEM VOLT HIÁNY IDÉN, DE MI VÁRHATÓ JÖVŐRE AZ INGATLANPIACON? 

Elmaradnak a tömeges kényszereladások, az első fél évben tetőzhet az infláció – a 2023-tól várt forgatókönyvekben kellemes és kevésbé pozitív fordulatokra is látnak esélyt az ingatlanpiaci, építésgazdasági szereplők. A Világgazdaság évzáró, évindító körkérdéseire elemzők és ágazati vezetők válaszoltak.

 

 

ÚJ AUSTROTHERM XPS SZIGETELŐANYAG-GYÁRTÓ ÜZEM INDULT AUSZTRIÁBAN, A FERTŐ-TÓNÁL 

A szigetelőanyagokra egyre nagyobb a kereslet. Az energiapiac bizonytalanságai miatt mind jobban szigeteljük házainkat, és a változó épületenergetikai követelmények is erre sarkalnak minket.

 

 

 

FELÚJÍTHATJÁK AZ EGYKORI SZERENCSI CUKORGYÁR VÉDETT ÉPÜLETÉT 

A hajdani irodaház ipari műemléki területen áll, de önmagában is műemléki védettséget élvez. A munkálatok elsősorban állagmegóvásra és felújításra irányulnak.

 

 

 

MEGÉRKEZTEK A DELTA-XX PLUS® ALÁTÉTFÓLIÁK 

„Az alátétfólia a tető gyenge pontja.” – Ezt a kijelentést hivatott megcáfolni a Dörken új, rendkívül hosszú élettartamú alátétfóliáival. A cég szerint ezen termékek a fóliák feletti légmozgás hatására idő előtt elöregednek. Annak érdekében, hogy ez ne következzen be, a Dörken kifejlesztett egy új anyagösszetételt, mely garantálja a hosszú élettartamot.

 

 

MOST MÁR HIVATALOS: BEFÉKEZETT AZ INGATLANPIAC MAGYARORSZÁGON 

Felemásra sikerült a múlt év a használt lakások piacán. A lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. A KSH által publikált előzetes adatok szerint 2022 harmadik negyedévében a használt lakások mindössze 1,1 százalékkal drágultak az előző negyedévhez képest.

 

 

 

KOMOLY CEMENTHIÁNYT HOZHAT 2023 MAGYARORSZÁGON: ERRE KÉSZÜLJÖN, AKI FELÚJÍT, ÉPÍTKEZIK 

A magas energiaigényű cementgyártás ma oda jutott, hogy a 20 ezer forint per tonnás hatósági ár az előállítási költséget sem fedezi, így ez a hazai gyártás ellehetetlenülését fogja magával hozni - mondta a Pénzcentrumnak Juhász Attila, az Újház igazgatósági elnöke, aki szerint ezért az árplafont és a bányajáradékot is ki kellene vezetni.

 

 

„MINDEN HELYISÉGNEK TERMÉSZETES FÉNYRE VAN SZÜKSÉGE"

A hideg, borús téli hónapokban még nagyobb szükségünk van világosságra, mint tavasszal és nyáron. Hangulatunkat nagyban befolyásolja, hogy természetes fény vesz-e körül. „A nappali fény feltárja a valódi színeket, a mesterséges fény nem.” – áll a Velux oldalán ez a nagy igazságot tartalmazó mondat. Természetes világosságra azonban nem csupán a jobb hangulat megőrzése érdekében van szükség. A megfelelően kiválasztott ablak otthonunkban rengeteg pozitív hatással bír.

 

ÍGY VÁLASSZ HŐSZIGETELŐT! 

Ha Te is kitűnő hőszigetelést szeretnél, akkor tudnod kell, hogy nagyon sok múlik a szigetelőanyag megválasztásán. Ahhoz, hogy valóban olyan jól szigeteljen az új vagy felújított épület, mint azt szeretnéd, nem bízhatod a véletlenre a döntést. Ebben a bejegyzésben összeszedtük a legfontosabb információkat, hogy biztos ne nyúlj mellé, és ne költsd rossz hőszigetelésre a pénzed! 

 

 

ÜNNEPI NYITVATARTÁS 2022/23 

 

 

 

 

 

 

MAGYAROK A VILÁGBAJNOKSÁGOKON 

A Vlkovszky Norbert és Márk András alkotta páros a német válogatottat megelőzve, a svájci csapat mögött lett második. Hozzátették azt is, hogy az ÉMSZ egy tetőfedő és szigetelő csapatot is indított a megmérettetésen, ezek egyaránt a negyedik helyen végeztek.

 

 

 

LEGJOBB ELLENSZER A HŐSZIGETELÉS 

A jelenlegi helyzetben, a hideg időjárás beköszöntével egyre jobban indokolttá válik a meglévő lakásállomány energetikai felújítása. A hőszigeteletlen épületek rezsiköltségei jelentősen magasabbak egy hőszigeteléssel ellátott épületéhez képest, amely a téli fűtési időszakban csak fokozódni fog!

 

 

 

MEGVÁLTOZOTT A LAKÁSPIAC: MÁR ANNYIAN KERESNEK KIADÓ INGATLANT, MINT ELADÓT  

Néhány éve még markáns különbség volt az eladó és a kiadó ingatlanokat keresők számában, még két éve is elsősorban vásárolni szerettek volna a fővárosiak. Most már beérik a bérléssel is.

 

 

 

ITT ÉPÍT MAGÁNAK HÁZAT MOST A LEGTÖBB MAGYAR VIDÉKEN: MÉGIS, MIT TUDHATNAK? 

Az országos tendenciával ellentétben Fejér megyében folytatódott a lakásépítési kedv élénkülése (a II. negyedévre a növekedés üteme számottevően felgyorsult). Az I. félévben az előző év azonos időszaki magas bázishoz képest is 66%-kal nőtt (országosan 6,8%-kal csökkent) az épített lakások száma - írja a HelloVidék.

 

 

TÚLKÍNÁLAT ALAKÍTHATJA A LAKÁSPIACOT 

Az ingatlanosok többsége már a lakásárak csökkenésére számít – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. Az országos lakáspiaci index értéke az előző megkérdezéshez képest 9, a fővárosi 10 ponttal csökkent.

 

 

 

KIUGRÓAN NŐTT A KÍNÁLAT, JOBB HELYZETBEN AZ AKTÍV VEVŐK A LAKÁSPIACON 

Nőtt a használt lakóingatlanok friss kínálata idén novemberben a tavaly novemberben feladott ingatlanhirdetésekhez képest. Bár országos szinten 2 százalékos bővülés történt, több megyében, köztük Fejérben, Bács-Kiskunban, Komárom-Esztergomban 35-41 százalékos növekedés következett be. Ez pedig a vevőket egyre jobb helyzetbe hozza. A kínálatbővüléssel párhuzamosan a kereslet csökken, országos szinten több mint 40 százalékkal maradt el a tavaly novemberitől.

 

 

LENDÜLETET VESZTETTEK AZ ÚJÉPÍTÉSŰ INGATLANOK, FŐLEG AZ ÁRUK MIATT 

Az építőanyagárak folyamatos emelkedése az újépítésű lakóingatlanok piacán is éreztette hatását: a kivitelezők ugyanis lekövették az áremelkedést. Ennek hatására azonban olyan árak kezdtek idén kialakulni a piacon, mely miatt megtört a vevők lendülete. De nem csak a vevők torpantak meg: sok beruházó nem indít már új projektet, illetve sokan csúszni fognak a már zajló beruházások befejezésével.

 

 

EGYMILLIÁRD FORINTBÓL HAJTANAK VÉGRE TURISZTIKAI FEJLESZTÉSEKET GYULÁN 

Egymilliárd forint uniós támogatásból újulhat meg Gyulán a Százéves cukrászda és a Ladics-ház, valamint épülhet meg a Nagyváradi úti kerékpárút – közölte a projektgazda közleményben az MTI-vel.

 

 

 

SORRA DOBJÁK PIACRA A NAGY LAKÁSPROJEKTEKET BUDAPESTEN 

Megtörtént, amire 2019 tavasza óta nem volt példa, hirtelen több mint két és fél ezer új építésű lakás jelent meg a budapesti kínálatban. Az időközben alaposan kimazsolázott készlet feltöltése késve követte a keresletet, ami már nyár eleje óta csökken. Nagy kérdés, hogy mennyi idő alatt találnak vevőre a projektek.

 

 

 

NŐTT AZ EURÓÖVEZET ÉS AZ EU ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE 

Az euróövezetben 0,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben az előző hónaphoz képest, amikor 1 százalékos esést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés bővülése 1 százalékra lassult az augusztusi 2 százalékos növekedéshez képest - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön nem végleges adatként.

 

 

 

ÉPÍTÉSI KEDVBEN EZ A MEGYÉNK A LISTAVEZETŐ 

Az idei év első felében még kitartott a hazai lakásszektor növekedése, de már egyértelműen látszanak a ciklusforduló jelei. Az OTP Ingatlanpont szakértője szerint a kiadott építési engedélyek számának első három negyedévi látványos növekedését is indokolt kellő óvatossággal kezelni.

 

 

 

ITT MÉG NYOMA SINCS A VÁLSÁGNAK: EGYRE TÖBB AZ ÉPÍTKEZÉS MAGYARORSZÁGON 

A KSH friss jelentése szerint 2022 első három negyedévében 13 617 új lakás épült, 7,7%-kal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 25 984 volt, 16%-kal több, mint 2021 azonos időszakában.

 

 

RAVATHERM XPS A VESZPRÉMI ÁLLATKERTBEN 

Ötmilliárd forintból újulhat meg a Veszprémi Állatkert Fejes-völgyi része. A három hektáros terület teljes rekonstrukciójának első üteme során kicserélik a közműveket, elbontják a régi épületeket és kifutókat, majd új nagymacska-komplexum és háziállat-bemutató létesül. Bizony az állatok lakókomfortjáról is a RAVATHERM XPS gondoskodott!

 

 

LEHULL A LEPEL A KÁVA-HŐSZIGETELÉSRŐL 

Október második hetében részt vettünk a Bara Hotelben megrendezett „Nyílászárás, légzárás, hangzárás” témájú Építész Tervező Napon. Az Artifex kiadó által rendezett konferencián egy érdekes témát vettünk górcső alá.

 

 

 

 

RAVATHERM XPS HŐSZIGETELÉSEK MAGASTETŐBEN IS – 2. RÉSZ 

A magastető által határolt padlásteret egykor csupán tárolásra használták, viszont napjainkra alapvető igénnyé vált ennek a térnek a teljes mértékű kihasználása, ehhez pedig a tetőrétegrend teljes újragondolására volt szükség.

 

 

 

 

FONTOS AUTÓÚT ÉPÜL A BALATONNÁL 

A Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésével megvalósuló, a Balaton-közeli látrányi elkerülő út építése miatt ideiglenesen lezárják a rádpusztai bekötőutat.

 

 

 

AZ UTOLSÓ HÁZ IS FELÉPÜLT A CORVIN SÉTÁNYON, A DUNA-PARTON INDÍT ÚJ GIGAPROJEKTET A CORDIA 

Elkészült a Corvin sétány mentén található utolsó lakóépület fejlesztésével a Cordia, a Futureal csoport lakóingatlan-fejlesztő máris bejelentette, hogy a józsefvárosi városnegyed megépítése után újabb, hasonló volumenű fejlesztésbe kezd: a XIII. kerület újpesti határán indul a tízhektáros rozsdaövezetben a Marina City projekt megvalósítása.

 

 

 

ARANYLÓ ZÖLD 

Az elmúlt években Düsseldorf egyik legnagyobb ingatlanfejlesztése a hatemeletes OBRKSSL irodaház volt. Az épület a város Oberkassel kerületében található, innen ered a komplexum néhány betűvel megkurtított neve is.

 

 

 

RÉGIÓS TERJESZKEDÉSRE IS ÖSZTÖNÖZNÉK AZ ÉPÍTŐIPARI CÉGEKET 

Új szakasz kezdődik a hazai építőiparban, elkészült az új állami építési beruházási kerettörvény, amely várhatóan már októberben az Országgyűlés elé kerül.

 

 

 

AZ UTOLSÓ HÁZ IS FELÉPÜLT A CORVIN SÉTÁNYON, A DUNA-PARTON INDÍT ÚJ GIGAPROJEKTET A CORDIA 

Elkészült a Corvin sétány mentén található utolsó lakóépület fejlesztésével a Cordia, a Futureal csoport lakóingatlan-fejlesztő máris bejelentette, hogy a józsefvárosi városnegyed megépítése után újabb, hasonló volumenű fejlesztésbe kezd: a XIII. kerület újpesti határán indul a tízhektáros rozsdaövezetben a Marina City projekt megvalósítása.

 

 

 

ÚJ IDŐK IRODAHÁZA? – AZ OTP ÚJ SZÉKHÁZA 

Olyan időket élünk, amikor jogosan kérdőjelezhető meg egy akkora léptékű irodaház létjogosultsága, mint az OTP új, Madarász utcai székháza. Mégis, a ház építészeti és belsőépítészeti minőségének köszönhetően megállja a helyét a ma kihívásaival szemben is, léptéke ellenére is visszafogott megjelenésével pedig példát mutat az "erőlködő valamilyenségek" tengerében.

 

 

 

PÉNTEKI ZÁRVATARTÁS 

Tájékoztatni szeretnénk minden kedves Partnerünket és Vásárlónkat, hogy a Lambda Systeme Kft. telephelyei 2022. október 21-én (pénteken) 12:00-ig tartanak nyitva. Árukiadás 11:00-ig ❗️

Október 24-től (hétfő) zavartalanul állunk szíves rendelkezésükre H-P 7:00-16:00-ig. ✅

Üdvözlettel: Lambda Systeme csapata

 

SZOMBATI ZÁRVATARTÁS 

Tájékoztatni szeretnénk minden kedves Partnerünket és Vásárlónkat, hogy a Lambda Systeme Kft. telephelyei 2022. október 15-én (szombaton) zárva tartanak.  ❗️

Október 17-től (hétfő) zavartalanul állunk szíves rendelkezésükre H-P 7:00-16:00-ig.  ✅

Üdvözlettel: Lambda Systeme csapata

 

FONTOSABBAK A HATÁRIDŐK ÉS A MEGBÍZHATÓSÁG, MINT AZ ÁR EGY FRISS ÉPÍTŐIPARI KUTATÁS SZERINT 

Kétszer is meggondolják az építőiparban az ügyfelek, hogy kivel és mit építtetnek. Az árak emelkedése és a szűkös kivitelezői, illetve áruellátási környezet miatt a körültekintés és a több körös versenyeztetés indokolt – állapítja meg a Swedsteel megbízásából készült építőipari kutatás. 

 

 

 

FUNCITY, BÜKFÜRDŐ 

Az épület megálmodott kialakítása a funkcióval összefüggésben egy könnyűszerkezetes, ipari jellegű építészeti megjelenést igényelt. Az egyeztetések során így esett a választás a Ruukki Forma rendszerre. A nem éghető, kőzetgyapot töltetű panelre omagaprofilok kerültek, melyekre a 34mm magasságú, Hiarc bevonatos Design Rome S34 profil került.

 

 

 

A SZAKEMBERHIÁNY AGGASZTJA LEGJOBBAN A HAZAI ÉPÍTŐIPARI CÉGEKET 

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére, jövőre azonban már csak 14 százalékuk; a cégek továbbra is a szakemberhiányt tartják a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége.

 

 

ÓRIÁSI VÍZFORRALÓRA HASONLÍT BÉCS ÚJ ERŐMŰVE, AHOL A TETŐN MÉG MÉHEKET IS TARTANAK 

Óriás vízforraló - így becézik Bécsben a Spittelau szemétégető területén kialakított új hőerőművet, amely az áramhálózat stabilizálásában, a feleslegesen termelt energia hasznosításában és a környék távfűtésében is fontos szerepet tölt majd be. Tökéletesen passzol a fölé magasodó, Hundertwasser stílusú szemétégetőhöz, a tetején pedig tetőkertben pihenhetnek és kertészkedhetnek a bécsi energiavállalat dolgozói.

 

 

AGGASZTÓ JELEK AZ ÉPÍTŐANYAGOK PIACÁN, MÁR LÁTSZANAK A FÉKNYOMOK 

Több mint 25 százalékkal csökkent az év eleji csúcsokhoz képest a kereslet az építőanyag-piacokon, ami még mindig meghaladja az egy évvel korábbit, de a lassulás egyértelmű, már látszanak a féknyomok a vevői oldalon.

 

 

 

ILYEN VOLT, ILYEN LETT… HOMLOKZAT-FELÚJÍTÁSOK PÉCSETT 

Ebben a sorozatban olyan pécsi homlokzatokat mutatok be, melyek megítélésem szerint pozitív irányban fejlődtek a homlokzati felújítást követően. A rendelkezésre álló korábbi utca képpel összehasonlítva a jelenlegi állapotokat megtekintve egyértelműen látható a fejlődés.

 

 

 

 

70 ÉV ÉPÍTÉSZETE EGYETLEN URALKODÓ ALATT 

II. Erzsébet királynő hét évtizedes uralkodása alatt sokat változott az építészet. Ekkora időtávlat már az építészetben is történelminek számít, lássunk néhány példát a brit építészet alakulására az ötvenes évektől napjainkig.

 

 

 

MEGÚJUL A DEBRECENI ARANYBIKA SZÁLLÓ, AZ MCC OKTATÁSI KÖZPONTJA 

Megújul és új épületszárnnyal bővül a debreceni Aranybika szálló, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány helyi oktatási központja – jelentették be csütörtökön a munkálatokra kiírt tervpályázat eredményhirdetésén.

 

 

 

RAVATHERM XPS HŐSZIGETELÉSEK MAGASTETŐBEN IS 

A magastető a lakóépületek jellegzetes tetőszerkezeti megoldása, mely lehetővé teszi a tetőszerkezet által határolt tér teljesértékű hasznosítását. A belső tér komfortjának tartós biztosítása, a hőveszteség csökkentése és a páralecsapódás elkerülése érdekében a szakszerűen kialakított, hatékony hőszigetelést tartalmazó rétegfelépítés kulcsfontosságú.

 

 

 

HAVI ÖSSZEVETÉSBEN NŐTT AZ EURÓÖVEZET ÉS AZ EU ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE 

Az euróövezetben 0,3 százalékkal nőtt az építőipari termelés júliusban az előző hónaphoz képest, amikor 1,2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Éves viszonylatban az építőipari termelés 1,5 százalékkal nőtt júliusban - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn.

 

 

ÉVOSZ: AZ ÁREMELKEDÉS AZ ÚJ ÉPÍTÉSEKET ÉS A FELÚJÍTÁSOKAT EGYARÁNT ÉRINTI 

Az építésgazdaságban tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási ár növekedésének idén az első félévben az előző év azonos időszakához képest – hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

 

 

 

ÚJRA NAGYOT NŐTT A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR 

Egy év alatt 3,0, az előző hónaphoz képest 5,8 százalékkal növekedett az építőipari termelés volumene - adta hírül júliusi adatait a KSH.

 

 

 

 

ÍGY RENDEZIK ÁT A LAKÁSPIACOT AZ ÚJ REZSISZABÁLYOK 

Egyre többen veszik figyelembe lakásvásárlásnál az ingatlanok fűtési típusát, derül ki az ingatlan.com elemzéséből. A gázfűtéses házak iránti kereslet látványosan bezuhant, a nagy nyertesek a hőszivattyús ingatlanok lehetnek.

 

 

AZ ÉPÍTŐIPARBAN ÚGY LÁTJÁK, A LAKOSSÁG KIFOGY A PÉNZBŐL  

Az építésgazdaságban tapasztalható áremelkedés több mint duplája a fogyasztási ár növekedésének idén az első félévben az előző év azonos időszakához képest, ez a drasztikus áremelkedés az új építéseket és a felújításokat egyaránt érinti - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel. A szakszövetség elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal adatait vette alapul és megállapította, hogy míg a fogyasztói árak az éve első hat hónapjában éves összevetésben 9,4 százalékkal emelkedtek, addig ugyanebben az időszakban az építőalapanyag-iparban 20,4 százalékos, az építőipari termelőiáraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedés történt.

 

NŐTT AZ IPARI TERMELÉS 

Júliusban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal nagyobb volt az előző havinál – erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

 

 

KÉTMILLIÓ EURÓT TAKARÍT MEG A MASTERPLAST LEÁNYA 

Mégsem zöldmezős beruházásként hozza létre, hanem egy már meglévő ipari létesítménybe telepíti új polisztirol hőszigetelő anyagokat gyártó üzemét a Masterplast 51 százalékos tulajdonában álló Masterplast Italia – döntött az olasz vállalat kedden megtartott taggyűlése.

 

 

 

FUTÓSZALAGON GYÁRTHATJA A HÁZAKAT NÉHÁNY ÉVEN BELÜL A MASTERPLAST 

A második negyedév után várhatóan a harmadikban is kimagasló eredményeket produkálhat a Masterplast. A rezsicsökkentés szabályainak változásai után sok háztartás számára lett létszükséglet a lakások szigetelésének korszerűsítése. A vállalat elnöke azt is elmondta, hogy a jelenlegi globális válságos helyzet ellenére a nemzetközi értékesítések is jól alakulnak a cégnél. A következő évek nagy dobása pedig a modulházak piacra dobása lesz.

 

 

ATYAÉG! TÖMEGÉVEL ADJÁK EL AZ INGATLANOKAT EBBEN A MEGYÉBEN: MI ELŐL MENEKÜLNEK ENNYIEN? 

Bővülő kínálattal és mérséklődő kereslettel zárta az augusztust a lakáspiac, ami a változás szelét jelentheti az ingatlan.com friss elemzése szerint.

 

 

 

 

BIZTONSÁGOT ADUNK AJÁNDÉKBA! 

Elszoktunk már kicsit az akcióktól, az elmúlt hónapok inkább az építőanyagok áremelkedéséről szóltak. Szerencsére ez az idő lassan véget ér, és visszatérnek a szezonális akciók is az életünkbe. Az Austrotherm Kft. most a szürke színű GRAFIT® homlokzati hőszigetelő lemez biztonságos kivitelezéséhez szükséges fényvédő bevonatot október 31-ig ingyen adja.

 

 

 

VISSZAESETT AZ ÉPÍTŐIPAR, DE VAN JÓ HÍR IS AZ ÉPÍTKEZŐKNEK 

Az építőipar tavaly sikeres évet zárt, de ez a szárnyalás az állami és a közösségi építkezések elhalasztása miatt megtorpanhat, a KSH friss adatai szerint visszaesett a szektor teljesítménye az előző hónaphoz képest. Az ágazat ennek ellenére nincs elkeseredve, mert a lakosság építkezési és lakásfelújítási kedve a magas árak ellenére sem lankadt. Ráadásul mivel a fa- és acéláruk piacán már érzékelhetően csökkentek az árak, így előreláthatólag az emberek építési kedve nem csökken majd.

 

 

A WEBERTHERM HŐSZIGETELŐ RENDSZEREK ÁLTALÁNOS KIVITELEZÉSI ELŐÍRÁSAI 

Kiváló minőségű hőszigetelő rendszereink megfelelő kivitelezéséhez nyújt segítséget leírásunk, melyből megismerhetik rendszereink felépítését lépésről lépésre.

 

 

A LEIER HUNGÁRIA AZ ELŐREGYÁRTÁS ÚJABB SZINTJÉT LÉPTE MEG: ÍGY ÉPÜL A VÁLLALAT TÖLTŐÁLLOMÁSA 

Új üzletággal bővült a Leier szortimentje, már előregyártott csarnokváz-szerkezetet is kínálnak.

 

 

 

 

ZÖLD LAKÁSHITELLEL ERŐSÍT A K&H 

Az energiahordozók drágulása egyre inkább a kisebb fogyasztású lakások irányába tolja el az ingatlanpiacot. A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.

 

 

FÉM ÁLMENNYEZETEK AZ OTP BANK ÚJ IRODAHÁZBAN 

Az EuroTrend 2000 szállította a fém álmennyezeteket az OTP Bank újonnan átadott M12 irodaházába.

 

 

 

 

BOTANIQ TURAI KASTÉLY, TURA 

Teljes műemléki rekonstrukció keretében, három ütemben újult meg az Európában egyedi értéket képviselő Schossberger-kastély Turán: az egykori főúri rezidencia tizenkilenc szobás elegáns szállodaként működik tovább BOTANIQ Turai Kastély néven. A műemléki rekonstrukciós terveket a TSPC Kft. építész szakemberei készítették.

 

 

MEGÉRI EZ NEKEM? 

Az építőanyagok, közte a szigetelőanyagok ára versenyt emelkedett az elmúlt években a munkadíjjal, ezért sokan lemondóan legyintettek, ha a hőszigetelés került szóba. Most viszont egy nagy ugrással megelőzte az energia ára ezeket, ezért érdemes újragondolni a hőszigetelést: megéri? nem éri meg? Számoljunk!

 

 

HATALMAS KERESLET LENNE AZ ERKÉLYNAPELEMRE, AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÓK MÉGIS TILTJÁK A HASZNÁLATÁT  

A rezsicsökkentés korlátozása óta különösen megnőtt az egyébként is jelentős érdeklődés az erkélyre szerelhető egyszerű napelemek és azok használhatósága iránt, írja a G7.hu, amely szerint ez nem is csoda, hiszen egy olyan, pár panelből álló lakossági napelemes minirendszerről van szó, amely viszonylag olcsó, egyszerű, és csökkenti a villanyszámla összegét.

 

 

OTP INGATLANPONT: A FŐVÁROSBAN AZ ELSŐ FÉL ÉVBEN TÖBB MINT 5 SZÁZALÉKKAL BŐVÜLT AZ ÁTADOTT ÚJÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK SZÁMA 

Az év első hat hónapjában a fővárosban 3020 újépítésű társasházi lakást adtak át, ami több mint 5 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakához képest, a trend várhatóan nem törik meg az év második felében sem – közölte az OTP Ingatlanpont az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai alapján csütörtökön.

 

 

AZ EXTRAPROFITADÓ MELLÉKHATÁSA: ÚJABB IPARÁG ÁRAI SZÁLLTAK EL 

Elérte a célját a kormány tavaly bevezetett intézkedése, mely szerint regisztrációhoz, majd engedélyhez kötötték az építőanyagok kivitelét: a legtöbb építkezéshez szükséges anyagot Magyarországon használták fel, sőt a rendszer miatt a fa és az acél ára csökkenésnek is indult. A bánya- és cementipari termékek ára viszont elszállt a rájuk kivetett extraprofitadó miatt.

 

 

KAVOSZ: ELINDUL A SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM MAX 

Elindul a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését szolgáló államilag támogatott hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program MAX – közölte a programot koordináló Kavosz Zrt.

 

 

 

MNB: A VIDÉKI VÁROSOKBAN DRÁGULTAK LEGJOBBAN A LAKÁSOK 

Országos átlagban 4,4 százalékkal nőttek a lakásárak az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest, éves szinten az árnövekedés dinamikája 20,1 százalék volt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank lakásárindexéből.

 

 

 

BALATON-FELVIDÉKI ÉPÍTÉSZETI ÉS DESIGN MEETUP VOLT SALFÖLDÖN 

A Balaton-felvidék természeti és épített értékeit járták körül a salföldi homokbánya mellett működő Bánya kulturális vendéglátó-szórakozóhelyen bemutatott építészeti, tájhasználati témájú előadások és az azt követő beszélgetés. A július 21-én, csütörtök este megrendezett eseményt szakmabeliek és a környékbeli lakók közötti eszmecsere zárta.

 

 

EGY SZÉLESKÖRŰEN ELÉRHETŐ PLATFORM, AHOL AZ ÉPÍTÉSZEK ÉS ÉPÍTTETŐK EGYMÁSRA TALÁLHATNAK – ELINDUL AZ ÉPÍTÉSZKERESŐ 

Új szolgáltatással bővül az Építészfórum felülete: a Budapesti Építész Kamarával együttműködésben elindul az Építészkereső, egy olyan online applikáció, ami az építkezni vágyókat hivatott összekötni leendő ingatlanjuk potenciális tervezőjével.

 

 

 

 

ALIG HIHETŐEN BORÚLÁTÓ A GKI 

Közzétette legfrissebb konjunktúraindexét. Az üzleti várakozások mintegy 8, a fogyasztóiak több mint 20 ponttal estek.

 

 

 

 

TIZENHÉT ÉPÜLET ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSÉT KÉSZÍTI ELŐ A PTE

Több mint négyszázmillió forintos fejlesztési forrás segítségével tizenhét épületének energetikai felújítását készíti elő a Pécsi Tudományegyetem (PTE) – tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

 

 

 

DUNA HOUSE: KEVESEBB LAKÁST ADTAK EL AZ ELSŐ FÉLÉVBEN 

Az ingatlanpiacon csaknem 75 ezer adásvétel történt az első félévben, 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál, de 25 százalékkal több, mint a járvány sújtotta 2020-ban - közölte a Duna House kedden az MTI-vel.

 

 

 

FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ ÉS AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ 2022 

Az Országos Főépítészi Kollégium idén is közzétette felhívását a díjak adományozásáról. Javaslatokat augusztus 8-ig lehet tenni a XXVI. Országos Főépítészi Konferencia szeptemberi időpontját figyelembe véve.

 

 

 

MÉHSEJT RÁCSOS PARKOLÓHÁZ KÉSZÜLT EL AZ OSZTYAPENKÓNÁL 

Egyedi kialakítású, okos és környezetbarát megoldásokkal felszerelt parkolóház készült el Őrmezőn. A különleges formavilágú komplexum több mint 300 parkolóhelyet biztosít, elsősorban a Budapest ONE irodaépület bérlői és látogatói számára, de a fennmaradó helyek hozzáférhetők. Tervező a S.A.M.O.

 

 

 

PÁNIKVÁSÁRLÁS A TÜZÉPEKEN: ERRE FIGYELJ, HA REZSICSÖKKENTÉS MIATT FAFŰTÉSBEN GONDOLKODSZ 

Már eddig is óriási volt a kereslet a fatüzelésű kályhákra, ám a rezsiemelés hírére ez méginkább eszkalálódott, olyannyira, hogy a forgalmazók lassan kifogynak a készletekből. Megnéztük, milyen alternatív útvonalról lehetne kályhát szerezni.

 

 

 

REZSICSÖKKENTÉS: ÉGTEK A VONALAK ÉS ZÁPOROZTAK AZ E-MAILEK A TECHNOLÓGIAI ÉS IPARI MINISZTÉRIUMBA 

Az utóbbi napokban égtek a vonalak és záporoztak az e-mailek és a kérdések a Technológiai és Ipari Minisztérium különböző fórumaira is. Sokan bizonyára elővették a csekkeket, és elkezdték számolgatni, hogy vajon átlagfogyasztónak számítanak-e, jogosultak lesznek-e továbbra is a rezsicsökkentett szolgáltatásokra – olvasható Steiner Attila, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében.

 

 

SOK A „BE SEM TANÍTOTT SEGÉDMUNKÁS” AZ ÉPÍTKEZÉSEKEN, EZ LASSÍTHATJA A MUNKÁT

Technológiai fejlesztésekkel, folyamatos képzésekkel, a munkaerő jobb anyagi és erkölcsi megbecsülésével, valamint jobb szervezéssel növelni kell az építőiparban dolgozók hatékonyságát – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kedden.

 

 

 

JAVULT AZ ÉPÍTŐANYAG-IPAR ALAPANYAG ELLÁTÁSA 

Az exportforgalom június végén meghaladta a 322 millió forintot, ami 39 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A vállalat június végén döntött az exportkorlátozás részleges feloldásáról.

 

 

 

LASSAN TÖMEGEK FELEJTHETIK EL AZ ÉPÍTKEZÉST: ALIG VAN MÁR ÁRGARANCIA, HATALMAS A KÁOSZ 

Már egy jó ideje tudni lehet, hogy az építőipart nagyon megviselték a koronavírus okozta határlezárások és logisztikai problémák, amire csak rátett egy lapáttal az orosz-ukrán háború kitörése. Utóbbi a már meglévő alapanyaghiányt fokozta a végletekig: mára már szinte örülnek a szakmabeliek, hogy ha egy héten csak kétszer emelnek árat a beszállítók.

 

 

AZ AUSTROTHERM KFT. IS TÁMOGATTA AZ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁLT 

Szívesen támogatunk szakmai rendezvényeket, különösen, ha azok az alkotni vágyó fiatalokat, egyetemi hallgatókat célozzák meg. Így kerültünk mi is az Építész fesztivál szponzorai közé, és nem csak örömmel, de kézzelfogható módon is támogattuk a projektet. A workshopok munkáját a jól megmunkálható Austrotherm EPS és XPS termékekkel is elősegítettük - adta tudomásunkra az Austrotherm Kft. 

 

 

LAKÓBERUHÁZÁS VALÓSULHAT MEG A XII. KERÜLETI EGYKORI BM-TÜDŐSZANATÓRIUM TERÜLETÉN 

A Budakeszi és az Árnyas út kereszteződésénél elterülő ingatlanon, ahol az évtizedek óta elhagyatott kórház áll, a kerületi szabályozás módosítása révén lehetővé válik a lakó funkció kialakítása is. A változtatás célja "a városképet rontó épület hasznosíthatóságának biztosítása".

 

 

 

HÉTVÉGI PROGRAMOK AZ ÉPÍTÉSZFESZTIVÁLON 

Az Építészfesztivál: Future Perfect összművészeti alkotótábor hétvégéjén (07.01.-07.03.) minden érdeklődőt szeretettel várnak a dunaújvárosi Szalki-szigeten.

 

 

BEFÉKEZETT A LAKÁSFELÚJÍTÁSI KEDV 

A legtöbb munka átlagosan 700 ezer forinttal került többe, mint amekkora összeggel eredetileg tervezték.

 

 

 

HATALMAS HOZZÁÉPÍTÉSSEL BŐVÍTENÉK A RÉVÉSZ FŰTŐMŰ ÉPÜLETÉT 

Akár egy gigantikus KOMPOZIT is épülhet az elmúlt évek egyik legismertebb rehabilitációja, a Riverside Apartmanház mellé. A projektet a River Park Projekt Kft. kezdeményezte, az Artonic Design Építészeti Kft. irodát megbízva a tervezéssel. Az engedélyt a projekt megkapta, a kivitelezés azonban egyelőre nem indult meg.

 

 

HAVI SZINTEN CSÖKKENT, ÉVES ÖSSZEHASONLÍTÁSBAN NŐTT AZ EURÓÖVEZET ÉS AZ EU ÉPÍTŐIPARI TERMELÉSE 

Csökkent az építőipari termelés áprilisban az euróövezetben és az Európai Unióban havi bázison, ugyanakkor nőtt éves összevetésben.

 

 

 

 

TÉGLA A MŰVÉSZETBEN – DE NAGYON MÁSKÉPP, MINT AHOGY GONDOLNÁNK 

A tégla az egyik legrégebbi és egyben leggyakoribb, időtálló építőanyag. A legtöbben így is közelítik meg és gondolataikban felhasználását mindig a házukhoz, ház körüli munkákhoz, felújításokhoz kötik. Ennek ellenére számos nem mindennapi, sőt, meglepő helyen is felbukkan, így például a nemrég nyílt II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon kiállításon a Műcsarnokban.

 

 

CSAK HISZED, HOGY VÁSÁROLTÁL EGY LAKÁST! 

Az építőipar, azon belül a lakóingatlan fejlesztés is azon szektorok közé tartozik, melyet jelentős általános bizonytalanság kezdett övezni idén. Ennek a kockázatait számos ingatlanfejlesztő úgy hárítja át a vevőkre, hogy azok ennek egyáltalán nincsenek tudatában, az aláírt szerződés pedig napjainkban sok esetben egyáltalán nem garantálja, hogy az adott áron és határidőben valóban övék lesz a lakás – állapítja meg legfrissebb piaci elemzésében Kricsfalussy Tamás, a Metrodom értékesítési igazgatója.

 

 

MARADHATNAK JÖVŐRE A LAKÁSTÁMOGATÁSOK IS 

A jövő évi költségvetési tervben több mint 491 milliárd forintot szán az állam a lakástámogatásokra, ami jelentős - közel 30 százalékos - ugrás a 2022-es büdzsében szereplő kiadáshoz képest. A szabad felhasználású, de jelentős részben lakáscéllal felhasznált babaváró támogatásra az idei több mint 90 milliárddal szemben 175 milliárd forint van félretéve.

 

 

BÁSTYA PARK: EGY ”MINI MEGASTRUKTÚRA” 

Idén tavasszal adták át a Város-Teampannon tervei alapján megvalósult Bástya parkot, a Belváros új közparkját. A relatíve kis területen számos funkciót magába sűrítő park vertikális tagoltsága a megszokottól eltérő térélményt jelent a sűrűn beépített városi környezetben. Az átadás óta intenzíven kihasznált park egyúttal rámutat arra, milyen nagy igény van a hasonló zöldfelületek kialakítására.

 

 

MOST ÉRI EL CSAK AZ IGAZI DRÁGULÁS AZ ÉPÍTŐANYAGOK PIACÁT 

Az ukrajnai háború mélyreható hatással volt a kelet-európai építőipari beszállítói láncokra, mivel a régió erősen összefonódott az orosz gazdasággal, és ezért jobban ki van téve a nyugati kormányok által az ország ellen bevezetett szankciók visszahatásának. Az alapanyaghiány miatt már most is magasak az építési és felújítási költségek, de a helyzet csak most lesz igazán rossz a háború okozta zavarok és a szankciók hatásai miatt.

 

 

A KÉSZHÁZAK ÉPÍTÉSÉT MÁR TANÍTJÁK A PÉCSI EGYETEMEN 

Szinte kizárólag lucfenyőből építünk, amit Ausztriában és Németországban dolgoznak fel. Pedig a karbonsemleges technológiák bevezetésének kötelezettsége az építőiparban is szemléletváltást követel.

 

 

 

TAVASZI FRÜHWALD AKCIÓ 

 Premium Selection Tavaszi ajánlat 2022 akció a Frühwaldnál!

 

 

 

ÚJ FALUKÖZPONTOT KAP A SOMOGYI KASTÉLYOSDOMBÓ: ILYEN LESZ A RÉGI MAGTÁR ÉS KÖRNYEZETE 

Az egyutcás falu az Ökumenikus Segélyszervezet regionális jelentőségű központja. A ZDA-Zoboki Építész Iroda tervei alapján az évtizedek óta használaton kívül pusztuló magtár épületének újragondolásával és felújításával a környék egyik meghatározó közösségi tere jöhet létre.

 

 

 

FELROBBANT A HASZNÁLT LAKÁSOK PIACA 

Az év elején felélénkült kereslet találkozott a szűk kínálattal a megyeszékhelyek és Budapest lakáspiacán, emiatt ismét lendületet kapott az áremelkedés. A fővárosban az eladásra kínált használt lakások és házak) átlagos négyzetméterára 894 ezer forint volt, ami éves szinten 17 százalékos áremelkedés.

 

 

OLCSÓBB LETT A BETONACÉL ÉS AZ ÉPÍTŐFA 

Több mint 30 százalékkal olcsóbb lett a betonacél, és mintegy 25 százalékkal mérséklődött a fa, illetve a fűrészáru ára, de a háború előtti szintnél még mindegyik 10-15 százalékkal drágább. Árkorrekció más építőanyagoknál és termékeknél nem tapasztalható, de jó néhány kategóriában már megszűnt az anyaghiány, és jócskán lerövidültek a szállítási határidők – jelezték a kereskedők.

 

 

ÉVTIZEDEK ÓTA NEM LÁTOTT HIÁNY JÖHET ÉPÍTŐANYAGOKBÓL 

A jelenlegi háborús helyzet mintha felnagyította volna a magyar építőipari anomáliákat. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új csomagjában nem véletlenül szentel meglehetősen nagy teret ennek az ágazatnak. A problémák jól látszanak, a megoldásra felvázolt lehetőségek azonban inkább jámbor óhajnak tűnnek.

 

 

 

RENDKÍVÜL TÚLÉRTÉKELTEK A LAKÁSOK MAGYARORSZÁGON - MI SZÓL A ZUHANÁS MELLETT ÉS MI SZÓL ELLENE? 

A kiemelkedő mértékű lakáspiaci drágulás következtében az MNB becslése szerint országos átlagban történelmi magas, 18 százalékos szintre emelkedett a lakásárak túlértékeltsége. Budapesten már több éve magas a túlértékeltség, ami jelenleg 15 százalékos szintet tesz ki. Mi okozza mindezt és mire számíthatunk a jövőben? Az alábbiakban az MNB Lakáspiaci Jelentése alapján ennek néztünk utána.

 

 

 

 

NYÍLT TERVPÁLYÁZATOT HIRDETTEK A DEBRECENI ARANYBIKA FELÚJÍTÁSÁRA 

Szinte pontosan egy ével ezelőtt írtunk arról, hogy a debreceni Aranybika szálló lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási és oktatási programjainak debreceni központja. Most az MCC nyílt országos építészeti tervpályázatot hirdet a szálloda teljes körű felújítására és bővítésére - közölte Orbán Balázs, közösségi oldalán.

 

 

NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSZETI DÍJAT NYERT A TURI ATTILA ÁLTAL TERVEZETT BUDAKESZI ÁLTALÁNOS ISKOLA 

BIG SEE Architecture Award nemzetközi építészeti díjat nyert Közösségi és kereskedelmi építészet kategóriában a Turi Attila Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész tervezte Budakeszi Általános Iskola. A díjakat 2022. május 5-én adták át Ljubljanában.

 

 

 

 

ÚJ DIAGNOSZTIKAI SZÁRNNYAL BŐVÜL A VÁROSMAJORI SZÍVKLINIKA 

A Városmajor-Acsády Ignác utca sarkán épülő központban egyebek mellett képalkotó diagnosztikai és katéterterápiás berendezések, ambulanciák, hallgatói terek kapnak majd helyet, és egy híd köti össze a már meglévő kórházépülettel.

 

 

 

EURÓPAI SZINTEN IS MEGHATÁROZÓ ALUMÍNIUM-ÜVEG HOMLOKZATTECHNIKAI VÁLLALAT JÖTT LÉTRE 

Többségi, 90 százalékos részesedést szerzett a KÉSZ Csoport, Magyarország egyik vezető építőipari vállalatcsoportja a FRONTAL Holding Zrt-ben. A tranzakció eredményeként közép- és kelet-európai szinten is egy rendkívül meghatározó alumínium-üveg homlokzattechnikai vállalat jött létre.

 

 

 

NEM GYŐZI A SOK ÚJ GYÁRAT AZ ÁRAMHÁLÓZAT 

A Magyarországon zajló újraiparosítás egyik meghatározó eleme az akkumulátorgyárak betelepülése. Ez a folyamat jelentős, a villamosenergia-felhasználás körülbelül 30 százalékos bővülésével jár, ezért fejleszteni kell a rendszert.

 

 

 

ÚJ ÉPÜLETSZÁRNYAT KAP AZ ÚJPESTI KÁROLYI SÁNDOR KÓRHÁZ 

Az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló fejlesztés során az új, pince + 5 szintszámú szárny építése mellett a főépületet is felújítják.

 

 

 

AKIKEN A KÁDÁR-KOCKA SEM FOGOTT KI: JÖN AZ OLCSÓN ÜZEMELTETHETŐ MINTAHÁZ MAGYAR EGYETEMISTÁKTÓL 

Magyarok is építhetnek mintaházat Németországban, ahol a világ első számú építészeti innovációs egyetemi házépítő versenyét, a Solar Decathlont minden korábbinál nagyobb figyelem övezi világszerte.

 

 

 

FELÚJÍTÁSOKKAL FOGLALKOZOTT AZ ÁPRILISI ÉPÍTÉSZ TERVEZŐI NAP 

A múlt csütörtöki Építész Tervezői Nap levezető elnöke Horváth Sándor címzetes egyetemi docens, Széchenyi-díjas, okleveles építészmérnök volt (BME Épületszerkezettani Tanszék), az előadások a felújítások anyagaival, szerkezeti megoldásaival foglalkoztak, illetve számos felújítási példát is megismerhettünk.

 

 

 

MINDEN ELŐZETES VÁRAKOZÁST FELÜLMÚLT A ZÖLD OTTHON PROGRAM SIKERE 

Az MNB célja a zöldlakáshitel-piac létrejöttének és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon történő érvényesülésének az elősegítése volt, amikor az NHP Zöld Otthon Programot (ZOP) tavaly útjára indította.

 

 

 

4528 ÚJ LAKÁS ÉPÜLT 2022 ELSŐ NEGYEDÉVÉBEN 

2022 első negyedévében 4528 új lakás épült, 26 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban; a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 8001 volt, 15 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

 

 

ALIG KÉSZÜLT EL ÚJ LAKÁS IDÉN, DE AZ ENGEDÉLYEK SZÁMA MEGUGROTT 

Az új lakóparki és társasházi lakások aránya növekedett leginkább az idei első negyedévben.

 

 

 

ÁLLANDÓ KIHÍVÁSOK VÁRNAK A MAGYAR ÉPÍTŐIPARRA? MUTATJUK, MIRE SZÁMÍTANAK A SZAKEMBEREK 

Nincs megnyugvás, állandó kockázatok, kihívások, problémák övezik a gazdasági életet, amit az építőipar (a hazai különösen) extrém módon megérez és elszenved. Különlegesen nehéz és kiszámíthatatlan időket élünk, ahol a közép és hosszú távú üzleti tervezés inkább tekinthető vakrepülésnek vagy jóslásnak, mintsem tudatos kockázatelemzésnek és stratégiának.

 

 

 

GKI: MINTEGY 840 EZER LAKÁS ÚJULHAT MEG AZ ÉV VÉGÉIG 

A háztartások 4,3 százaléka biztosan, 16,5 százaléka valószínűleg nagyobb összeget fog költeni lakóingatlanára a következő egy évben, és ha ezek a tervek mind megvalósulnak, akkor mintegy 840 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat 2022 végéig – derül ki a GKI és a Masterplast közös áprilisi felméréséből.

 

 

SELYEMGYÁR, FŐOLTÁR, KASTÉLY - AZ IDEI ICOMOS-DÍJAS MŰEMLÉKFELÚJÍTÁSOK 

Az UNESCO műemléki szervezete, az ICOMOS magyar bizottsága minden évben kiosztja a legszínvonalasabb műemlék-felújításoknak járó díjat. Tekintsük át a díjazott munkákat, illetve azok tervezőit, megrendelőit!

 

 

2022 TAVASZI FAKRO AKCIÓ 

2022 tavaszi akció - Ami jár, az jár! 15.000 Ft-ot pénzvisszatérítés ablakonként, 20 napon belül!

 

 

 

KI FIZETI MEG A FENNTARTHATÓSÁG ÁRÁT AZ INGATLANSZEKTORBAN? 

A magyar építőipari vállalatok elkötelezettnek mutatkoznak a fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett, és erre ösztönzik őket a finanszírozási oldalon a bankok és a befektetők is.

 

 

 

 

ÉPÍTŐIPAR: A MAGYAROK UGROTTÁK A LEGNAGYOBBAT AZ EU-BAN 

Nőtt az euróövezet és az EU építőipari termelése februárban, Magyarországon volt a legnagyobb bővülés.

 

 

 

DÜLEDEZŐ PARASZTHÁZBÓL MESESZÉP OTTHON: MILLIÁRDOK MENTEK VIDÉKI LAKÓHÁZAK FELÚJÍTÁSÁRA 

A magyar kormány által létrehozott, évi 1,5 milliárd forintos támogatásból, 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában működő Népi Építészeti Program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak — szervezeteknek és magánszemélyeknek –, amelyek népi építészeti értéket képviselnek.

 

 

 

SZÁZEZER EMBER HIÁNYZIK AZ ÉPÍTŐIPARBÓL 

A hazai kkv-k közel fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége és a képzettsége jelenti a legfőbb problémát az építőiparban – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) április elején végzett nem reprezentatív felméréséből.

 

 

 

 

NŐTT FEBRUÁRBAN AZ IPARI TERMELÉS 

Az ipari termelés volumene februárban 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán második becslése alapján, amelyben megerősítette a korábban publikált első adatot.

 

 

 

EZEK A BUDAPESTI IRODAPIAC MÉRFÖLDKÖVEI! DE MIRE ELÉG NEMZETKÖZI SZINTEN? 

Nemrég a budapesti modern irodaállomány átlépte a 4 millió négyzetméternyi összterületet, ennek kapcsán megnéztük, hogyan jutottunk el idáig, illetve ez mekkora volumennek számít más európai metropoliszok irodapiacával összehasonlítva.

 

 

 

FEBRUÁRBAN HATALMASAT NŐTT AZ ÉPÍTŐIPAR 

2022 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 42,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A két építményfőcsoport közül az épületek építése 56,2, az egyéb építményeké 20 százalékkal emelkedett a 2021. februári értékhez képest.

 

 

MEGÉRKEZETT AZ MNB BEJELENTÉSE: ELDŐLT A SZUPEROLCSÓ ZÖLDHITEL SORSA 

Mai ülésén 100 milliárd forinttal megemelte a Monetáris Tanács a Zöld Otthon Program eddigi 200 milliárd forintos keretösszegét. Ahogy várható volt, szigorítanak egy feltételen is: a finanszírozható lakásokra vonatkozó primer éves energetikai követelmény a maximális 90 kWh-ról 80 kWh-ra csökken.

 

 

 

MÉG TÖBB MAGYAR CSALÁD KAPHAT TÁMOGATÁST A NAPELEMES PÁLYÁZATON 

A kormány megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, vissza nem térítendő támogatást.

 

 

EGY KÁDÁR-KOCKA IS LEHET FENNTARTHATÓ ÉS EGY ÚJ ÉPÍTÉSŰ TÁRSASHÁZ SZENNYEZŐ 

Anyagválasztás, felújítás és beépített kibocsátások

Az épületek jelenleg a globális kibocsátások közel 40%-áért felelnek. Ennek nagyjából kétharmadát az épületek üzemeltetése (főleg az energiafelhasználás) adja, egyharmada azonban az építőanyagok kitermeléséhez, gyártásához és beépítéséhez kötődik.

 

 

A BAUMIT LIFE SZÍNEK VILÁGA 

Fedezze fel a színtrendeket, találja meg a tökéletes színkombinációkat és válasszon a Baumit 888 féle színárnyalata közül!

 

 

 

NYERJ RÉTEGRŐL RÉTEGRE BAUMIT HŐSZIGETELŐ RENDSZERREL!  

Vásárolj legalább 100 m2 felületre elegendő Baumit hőszigetelő rendszert és regisztrálj a 30 000 Ft értékű MediaMarkt ajándékkártyáért a vásárlást igazoló számlával a baumitajandek.hu oldalon!

 

 

 

KÉTSZERESÉRE NŐTTEK A LAKÁSÁRAK AZ ELMÚLT HÉT ÉV ALATT 

Jelentős változásokon megy keresztül a magyar lakáspiac, amely a hosszú távú drágulást tekintve a nemzetközi összevetésben az élmezőnyben van - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely ismerteti a lakáspiaci kereslet alakulása mellett a legfrissebb kínálati árakat, valamint a hivatalos adatok alapján a tavalyi árindexeket is.

 

 

 

IRODA- ÉS PARKOLÓHÁZ ÉPÜLHET A BARBA NEGRA HELYÉN, A RÁKÓCZI HÍDNÁL 

A beruházás megvalósulásával a szórakozóhely megszűnik - áll az előzetes vizsgálati dokumentációban, amiben részletesen írnak a projektről. A hétemeletes irodaházat a Duna felőli oldalon építik fel, benne nagyméretű, egyterű irodákkal és étteremmel, a közel 500 férőhelyes parkolóházat pedig a hídlehajtó kanyarulatához tervezik. 

 

 

 

INFLÁCIÓ FELETTI DRÁGULÁS JÖN AZ ÉPÍTŐIPARBAN 

Az év elején még az építőipari termelés 5-6 százalékos növekedését prognosztizálta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), az orosz–ukrán háború tükrében azonban már stagnálásra számít.

 

 

 

AUSTROTHERM HŐSZIGETELÉSI KALKULÁTOR 2022 

Idén július 1-től már csak közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt (a közintézményekre ez már 2019. óta így van). Hasznos tehát, ha egy kalkulátorral meg tudjuk becsülni az alkalmazandó hőszigetelés vastagságát. Az interneten számos, egyszerűbb és bonyolultabb változatot találhatunk, az egyik legkönnyebben kezelhető változat az Austrotherm idén megújult kalkulátora.

 

 

 

RENDELJEN EGYEDI SZÍNŰ ROLÓT! 

A Velux megalkotta a Color By You kollekciót. A rolók színét szabadon lehet kiválasztani, testre szabni, így biztos lehet abban, hogy illeszkedni fog szobájához, ízléséhez, stílusához.

 

 

 

NEM A MUNKANÉLKÜLISÉG, HANEM A SZAKKÉPZETT MUNKAERŐ HIÁNYA A GOND 

A magyar vállalkozások jelentős része küzd munkaerőhiánnyal. Szakmai becslések szerint valószínűleg több ma a betöltetlen álláshely, mint az állást kereső munkanélküliek száma. A legjobban az építőipar és a kiskereskedelem érintett, de a helyzetet tovább rontja a munkaerőhiánnyal kéz a kézben járó szakemberhiány. Perlusz Lászlót, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) a főtitkárát kérdeztük.

 

 

NEHÉZ HELYZETBEN AZ ÉPÍTŐIPAR - HATALMAS CSÖKKENÉS JÖHET AZ ÁLLAMI MEGRENDELÉSEKBEN

Az orosz-ukrán háború az építőipart is nehéz helyzet elé állítja. A hazai építőanyaggyártásnál és a termékek importjának ellehetetlenülése emeli az árakat, lassítja a kivitelezést. El kell kerülni az építőipari anyaghiányt, hívja fel a figyelmet Koji László, az ÉVOSZ elnöke. A szövetség átfogó felmérést készített, melynek során az építőipari szereplőket kérdezte meg többek között a cégek működését érintő kihívásokról és az üzleti tevékenységet akadályozó tényezőkről.

 

 

 

SÚLYOS A GOND A MAGYAR ÉPÍTKEZÉSEKEN - EXTRÉM SOKAT KELL VÁRNI A SZAKEMBEREKRE 

Átlagosan 138 napot kell várni szakemberre Magyarországon, öt nappal többet, mint egy évvel korábban, mégsem ez a legnagyobb gond ma: az építkezők és felújítók 33 százaléka döntött úgy, hogy bizonyos mértékig változtat a tervein az áremelkedések hatására – derül ki a Mapei Kft. kutatásából.

 

 

 

KULTÚRPARKOT TERVEZNEK AZ EGYKORI BALATON BÚTORGYÁR TERÜLETÉRE VESZPRÉMBEN

A terület hasznosítását egyelőre ideiglenes jelleggel, az EKF 2023 ideje alatt képzelik el, ehhez 2021 decemberében elkészült a teljeskörű jóváhagyási tervdokumentáció, amelyet a Hello Wood jegyez generáltervezőként.

 

 

 

MŰANYAGHULLADÉKBÓL KÉSZÜL A JÖVŐ ÚJ OLCSÓBB, KÖRNYEZETBARÁT ÉPÍTŐANYAGA 

A kenyai mérnök eredeti munkaköre szerint műanyagot gyártott, de amikor megtudta, milyen keveset hasznosítanak ebből újra, inkább térfelet váltott.

 

 

 

 

XIX. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSZKONGRESSZUS 

A 19. Nemzetközi Építészkongresszust 2022. március 25-én rendezték meg Budapesten, az MVM Dome multifunkcionális csarnokban. A kongresszust az Artifex Kiadó, a Metszet folyóirat kiadója, a Magyar Építőművészek Szövetsége támogatásával szervezte.

 

 

AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ ÉPÍTŐIPARRA VETÜLT NYOMAI

Az elmúlt két évben már-már megszokhattuk a gazdaságban felbukkanó nehézségeket, ám az orosz-ukrán háború most tovább gyűrűzi a dolgot.

 

 

 

ÚJABB ÁREMELKEDÉSSEL KELL MEGBIRKÓZNUNK 

Még ki sem lábaltunk a korábbi áremelkedési hullámból, máris itt a következő. Szakemberek szerint március végére újabb 10-15 %-os áremelkedéssel kell számolnunk. Nem csak az építőanyagok ára, de a munkabérek is jelentősen növekedni fognak, ezért az építőipari költségek is meg fognak ugrani.

 

 

 

EGYRE TÖBBEN TUDNAK ÚJ INGATLANBA KÖLTÖZNI

Az építőipari termelés kimagasló teljesítményt mutatott az előző éves drámai áremelkedések mellett. Vélhetően ez egyrészről az újonnan megjelenő zöld hitelnek köszönhető, továbbá a korábban is nagy sikernek örvendő lakásfelújítási támogatásnak.

 

 

MI VÁRHATÓ AZ ÉPÍTŐIPARBAN JANUÁRTÓL?

A kereslet iránti magas érdeklődés miatt csökkenésre már nem igazán számíthatunk.

 

 

A CSEH PIACON ERŐSÍT AZ AUSTROTHERM

A cseh hőszigetelőanyag-gyártó DCD IDEAL spol. s r.o. vállalat 100 %-os felvásárlásával az Austrotherm Csoport tovább erősítette piacvezető pozícióját Közép- és Kelet-Európában.

 

 

 

MEGVÁLTOZOTT VEVŐKISZOLGÁLÁS

A koronavírus járvány negyedik hullámának erősödésével a korábbi időszakok óvintézkedéseihez hasonlóan 2021. november 11 - tól, csütörtöktől a Lambda Systeme Kft. telephelyein (Gyöngyös, Kecskemét, Budapest-Akna utca) ismét, a személyes kontaktusok minimalizálását célzó intézkedésként ún. átadó ablakos kiszolgálást vezettünk be.

 

 

 

ELKÉPESZTŐ, AMI A GAZDASÁGBAN TÖRTÉNIK!

Szinte ép ésszel felfoghatatlan drágulás figyelhető meg a gazdaság számos területén. Robbanásszerűen emelkednek tovább az árak a szeptemberi csökkenés után.

 

 

 

ÚJ ŐSZI AKCIÓ

Új Őszi Akciónkban továbbra is kedvezményes áron elérhető Star, Prémium és Standard termékcsaládjaink számos modellje, az akciós kondíciók október 11-től visszavonásig érvényesek a Lambda Systeme Kft. összes telephelyén. Egyedi igény esetén keresse kollégáinkat bizalommal!

 

 

 

 

 

FOLYTATÓDIK A TELEPHELYFEJLESZTÉS AZ AUSTROTHERM-NÉL

Új, komplett csomagoló gépsort üzemeltek be Szekszárdon

Az Austrotherm Kft. 1991 óta gyártja az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő anyagokat. A győri központ mellett gyöngyösi és szekszárdi gyárakból látja el országszerte partnereit a piacvezető vállalat. A 2018-ban indult telephelyfejlesztés keretében új raktárcsarnok épült a szekszárdi telephelyen, melyben a teljes termékpaletta megtalálható. Szintén ebben az évben helyezték üzembe az új automata blokkosító berendezést.

 

 

 

HŐSZIGETELÉS HATÉKONYAN! NA DE MIÉRT?

Épületeink hőszigetelése nemcsak gazdasági kérdés, hanem a környezeti veszélyforrások okaira és következményeire is hatással bíró tényező. A hatékony hőszigetelés által megtakarítható fűtési igény egyszersmind a globális felmelegedést okozó széndioxid-kibocsátást is csökkenti, takarékoskodik a kőolajkészletekkel. Ebben az értelemben a hőszigetelés méretezése, a használt anyagok kiválasztása, a beépítés módja mind olyan kérdések, melyek hatással vannak környezetünkre.

 

MIÉRT ÉRDEMES FELÚJÍTANI, EZEN BELÜL IS HŐSZIGETELNI?

Egy ház felújításának fontos célja, hogy lakhelyünk modernebb és kényelmesebb legyen. Ha azonban azt is szeretnénk, hogy a modernizációt követően otthonunk energiatakarékossá is váljon, akkor a megfelelő hőszigetelésről sem szabad elfeledkezni. Bármi is legyen a felújítás oka, a ház hőszigetelésével még értékesebbé teheti lakóhelyét.

 

OTTHONFELÚJÍTÁS - GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Október 14-én került bejelentésre a 2021. január 01-től induló otthonfelújítási program. Ennek keretében a legalább egy gyermeket nevelők felújítási költségeinek felét átveszi az állam, szigorú feltételek mellett. A támogatás maximális összeg: 3.000.000,-. Az azóta már hatályba lépett rendelet számos módosítást is tartalmaz, s jóllehet a jogi nyelv nem mindenki számára egyaránt könnyen értelmezető. Megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb kérdéseket, melyekre a válaszok az alábbiakban olvashatók.

 

LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁSHOZ LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Összeszedtük azokat a dokumentumokat, melyek a 2021. január 01-től hatályos otthonfelújítási program kapcsán szükséges lehet az igényléshez továbbá az elszámoláshoz. A dokumentumok letölthetőek a Magyar Államkincstár oldaláról is. 

 

 

 

OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM

Milyen összeghatárig és mire vehető igénybe a támogatás?


Már meglévő otthon szépítésére, bővítésére, korszerűsítésére (tetőcsere, energetikai felújítás) igényelhető, utólagos térítéssel
Az ingatlan eladása esetén nem visszafizetendő a támogatás, de később nem lehet újra igényelni. Amennyiben az új tulajdonos korábban nem kérelmezte a támogatást, akkor ő igénybe veheti
A felújításra költött összeg 50%-a, de maximum 3 millió forint igényelhető
Családonként és ingatlanonként csak egyszer vehető igénybe a támogatás, egy alkalommal (több részletben nem).

 

CSÖKKENNI LÁTSZANAK AZ ÁRAK AZ ÉPÍTŐIPARBAN 

Bár egyes termékekből továbbra is hiány van, a tarifák mintha kezdenének hasonlítani az év eleji árakhoz.

 

 

 

MEGKÖZELÍTHETŐSÉG VÁLTOZÁS

Kedves Vásárlóink!

A mai naptól (2021. augusztus 30. hétfő) útépítési munkálatok kezdődnek SZEGEDI TELEPHELYÜNK főbejárata felől, kereskedésünket a hátsó bejáratról tudják megközelíteni.

Üzletünk zavartalanul üzemel ez idő alatt.

Dorozsmai utca -> Tűzoltó utca -> Cserje sor -> Lambda Systeme Kft.

Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!

 

ONLINE SZAKEMBER AJÁNLÓ MINDENKINEK!

A Mapei által létrehozott internetes oldalon közel háromezer szakember lesz elérhető, ami a jelenlegi időszakban nagyszerű megoldást jelenthet a munkaerőhiány kapcsán.

 

 

 

COR-TEN A BÁNKI STRANDBEJÁRAT ÉS INFÓ PONT ÉPÜLETÉN

Idén megújult formájában vehetik igénybe a fürdőzők, a hazai és külföldről érkező turisták Nógrád megye legszebb strandját a Bánki tó partján.

 

 

 

NEM CSAK AZ ÁRAK, A TERMELÉS IS HATALMASAT UGROTT JÚNIUSBAN 

2021 júniusában csaknem harminc százalékkal, egészen pontosan 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az előző évhez képest, májushoz viszonyítva pedig 3,5 százalékos volt a növekedés- olvasható a Központi Statisztikai Hivatal oldalán.

 

 

 

MIBŐL NEM LESZ HULLADÉK?

Minden termékgyártás óhatatlanul hulladék képződéssel jár. A kérdés csak az, hogy mit kezdjünk vele.

 

 

 

MI TÖRTÉNIK A TÉGLAPIACON?

Kormánybiztost is kijelöltek az építőanyag árak koordinálásáért. A drasztikus növekedés elleni küzdelem felelőséért Gyutai Csabát nevezték ki 2021. július 15-én.

 

 

 

OTTHONFELÚJÍTÁS- A TE SZÁMLÁD MEGFELEL AZ ÁFATÖRVÉNYBE FOGLALT FELTÉTELEKNEK? 

Az építőipart elképesztő módon átrendezte és fellendítette az idén január 1-jén megjelent otthon- és lakásfelújítási támogatási program.

 

 

OTTHONFELÚJÍTÁS- KETTŐS ÁRHATÁSSAL NÉZÜNK SZEMBE

Kedvezőtlen hatásra lehetünk figyelmesek az otthonfelújítási támogatást igénylők körében, mindez kihatással van a támogatások értékére és hatékonyságára- közölte a Magyar Építőanyag Kereskedelmi Egyesület (ÉKE) csütörtökön az MTI-vel.

 

 

A LAKÁSFELÚJÍTÁSOK IS HAJTJÁK AZ INFLÁCIÓT 

Elképesztő inflációt tapasztalhatunk az építőiparban, ami egyesek szerint részben az idei évben megjelenő lakásfelújítási programnak köszönhető.

 

 

JELENTŐS DRÁGULÁSI TENDENCIÁT MUTAT AZ ACÉL IS

Nem rég még túltermelés miatt hallhattunk sokat az acélról, mára már az áremelkedés fékezése érdekében felszabadítottak tartalékaikból Kínában.

 

 

AZ IPOSZ DIGITÁLIS KÉPZÉST SZERVEZETT AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKNEK

Elképesztő hiány mutatkozott meg a szakemberek körében. Európai Uniós forrás felhasználásával digitális képzést szerveztek. Az MTI és az IPOSZ (Ipartestületek Országos Szövetsége) a hiánypótlás érdekében támogatni szeretnék a mikrovállalkozások fejlődését.

 

HATALMAS DRÁGULÁS - MÉG TÖBB VÁRAKOZÁS

Tökéletesen jellemzi a hazai helyzetet e mondat, hiszen az építőanyag árak az egekbe vannak, mégis rengetegen fognak lakás felújításba, csak éppenséggel szakember hiány van.

A GVH (Gazdasági Versenyhivatal) létrehozott egy vizsgálói csoportot, hogy fényt derítsenek a drágulás okára. A kartellgyanús tevékenységek vizsgálata kerül fókuszba, ugyanis egyes alapanyagok magasabb áron kerülhetnek értékesítésre. 

 

NAPELEMES TETŐCSERÉP?! IGEN! ÜDV A XXI. SZÁZADBAN! 

2019-ben lépett piacra a Terrán Generon napelemes tetőcserép. Egy magyar család közel 100 éve alapította azt a céget, aminek köszönhetően ez az innováció mára megvalósult.

Igazi világszenzációnak számít, a Terrán története. Igen csekély Magyarországon működő építőipari vállalatról mondható el, hogy teljes mértékben hazai tulajdonban van. 1920-ban kezdődött történetük a felvidéken. A Mészáros család fiú tagja, Kálmán egy betoncserépüzemben helyezkedett el.

 

A FORINT ÉS A HAZAI ÉPÍTŐANYAG-GYÁRTÓK KAPCSOLATA

Mint arról korábban írtunk, jelentős drágulás figyelhető meg az építőiparban. Alapanyaghiány miatt ugyanis világszerte kiszolgáltatott helyzetbe kerültek az építőanyag-gyártók. Az áremelés elkerülhetetlen volt, mi több, számottevő hiány is előfordult.

A visszarendeződés évekbe telhet mind piaci, mind ár szempontból- nyilatkozta Czili Aladár MÉVSZ (Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetsége) elnöke.

 

ALAPANYAG HIÁNY MIATT ELKÉPESZTŐ DRÁGULÁS FIGYELHETŐ MEG AZ ÉPÍTŐIPARBAN

Az Amerikai Egyesült Államokban nem csak a drágulás, de a hiány is hatalmas, a fűrésztelepek Európához fordulnak segítségkérés gyanánt.  Az OSB ára megduplázódott idén, melyet a nyír rétegelt lemez, MDF, majd a natúr faforgácslap követ, körülbelül 20-40 % közötti áremelkedéssel.

 

 

KÖRKÖRÖS GAZDASÁG: ÍGY HASZNOSÍTSD ÚJRA A HUNGAROCELLED

Míg itthon most tiltották be számos egyszer használatos műanyag termék forgalmazását, Hollandiában elindul egy új gyár az építési polisztirolhab (EPS) újrahasznosítására.
A hollandiai Terneuzenben található PolyStyreneLoop üzem igazolja, hogy az EPS-hulladék 100%-ban újrahasznosítható, és a nagyléptékű, zárt körfolyamatú feldolgozás műszaki és gazdasági szempontból egyaránt megvalósítható.

 

ROHAMOS NÖVEKEDÉS A LAKOSSÁGI NAPELEMEK TELEPÍTÉSÉBEN

Az idei évi statisztika egyelőre még nem elérhető, az viszont tisztán látszik, hogy a lakossági napelemek iránti kereslet elképesztő ütemben növekszik.

 

 

SZÓ SZERINT KINYOMTATÁSRA KERÜLT EGY LAKÓHÁZ HOLLANDIÁBAN, MINDÖSSZE 3 HÉT LEFORGÁSA ALATT!

Egyelőre még nem terjedt el ez a technológia, de máris hatalmas áttörést tudhatnak magukénak a hollandok. A lakóház igazi különlegességnek számít, hiszen 3D nyomtatott technológiával készült el Európa legnagyobb betonnyomójával.

 

 

 

MEGÉRKEZETT A TÉGLÁK X GENERÁCIÓJA!

Phorotherm X-thermAz elmúlt időszakban a hőszigetelési kérdések egyre lényegesebb és fontosabb szerepet töltenek be az építőiparban. A házak, épületek, ingatlanok határoló elemeit gyártó vállalatoknak ezekre az igényekre meg kell találniuk a válaszokat, s fejlett, a kor technológiáját maximálisan kihasználó termékeket kell kínálniuk a vásárlók számára. A Wienerberger – a Porotherm téglák gyártójaként - szintén erre fókuszált az új Porotherm X-therm téglacsalád megalkotása során.

 

SEMMELROCK - TAVASZI AJÁNLAT 2021

Fedezze fel a Semmelrock 2021 tavaszi ajánlatát, amely több mint 50 terméket tartalmaz kedvező áron! Válasszon a Semmelrock kertszépítő ajánlatai közül és így akár 30.000 forint pénzvisszatérítést kaphat! Újítsa meg kertjét a saját stílusában! Akció érvényes: 2021. március 1-jétől – június 30-ig.

 

TETŐFELÚJÍTÁS TONDACH TETŐCSERÉPPEL

A tető házunk éke, koronája, de nemcsak látványosnak, hanem tartósnak is kell lennie, hiszen ez az épület egyik legnagyobb igénybevételnek kitett, legösszetettebb szerkezete – állapota jelentősen befolyásolja az épület élettartamát. Ezért is olyan fontos szükség esetén mihamarabb felújítani azt, hiszen – ha ezt elmulasztjuk – nagy károk keletkezhetnek az otthonunkban.

 

ÉVINDÍTÓ BMI BRAMAC STAR TETŐCSERÉP AKCIÓ

Az új év, új kezdet, mely új terveket kíván…
2021. január 15-től visszavonásig érvényes tetőcserép akcióban számos Prémium, Standard, Basic kategóriás termék, akár 40 %-kal alacsonyabb áron kapható.

 

 

JÓNAK LENNI JÓ!

Már közel 30 éve tudjuk, hogy a Lambda Systeme sok mindenben különleges. Most megmutatjuk a szívünkhöz közel álló egyik fontos erősségünket: az emberi oldalt.

 

 

TONDACH PÉNZ-VISSZATÉRÍTÉSI PROMÓCIÓ

Pénzvisszatérítés tetőcserepekre a Tondachtól! Tetőt tervez? Akkor tekintse meg legfrisebb akció részleteit! Akár 100.000 Ft vissztérítés, vásároljon Tondach tetőcserepet november 15.-ig és regisztráljon online.

 

 

SEMMELROCK STEIN+DESIGN ŐSZI AJÁNLAT 2020

Fedezze fel a Semmelrock 2020 őszi ajánlatát, amely több mint 50 kiemelt terméket tartalmaz kedvező áron. Akcióidőtartama: 2020.szeptember 1 – november 30. Kérjen ajánlatot most, kérdéseivel keresse szakértő kollégáinkat!

 

 

ELKÉSZÜLT EURÓPA LEGNAGYOBB NYOMTATOTT HÁZA

Nem csak a legnagyobb. de egyben az első kétszintes nyomtatott lakóház, amely a kontinens legnagyobb 3D-nyomtatójával készült egy darabban. A helyszín a belgiumi Westerlo, az épület kilencven négyzetméteres, és három hét alatt készült el. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap 668 ezer eurós támogatásával indult, (nevében a Csillagok Háborúja robotját parafrazeáló) C3PO programjának része, amely nyolc tudományos és üzleti partner, többek közt a Trias építésziroda és a Saint-Gobain Weber részvételével hozta létre a házat.

 

A VÁSÁRLÓK EGYRE TUDATOSABBAN KERESIK AZ ENERGIATAKARÉKOS INGATLANOKAT

A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. A klímaváltozás miatti aggodalom és a környezettudatosság erősödése átalakította a keresletet az utóbbi években, emellett pedig folyamatosan növekszik az igény a zöld megoldásokra az ingatlanpiacon, még akkor is, ha ezért magasabb vételárat kell fizetni.

 

BUDAPESTI 5-ÖS METRÓ? KIÍRTÁK A PÁLYÁZATOT AZ ÚJ METRÓVONAL ELSŐ ÜTEMÉRE

Új metróvonal Budapesten? Az ún. 5-ös metró koncepciób lényege, hogy a déli hév-vonalakat felújítják, és azok össszefonódva a föld alatt egészen a Kálvin térig érnek majd, innen pedig tovább vezetik a nyomvonalat egészen a szintén felújításra kerüli északi, szentendrei hévig. Erre már korábban kiírtak egy felhívást.

 

 

ÚJJÁSZÜLETIK ÉS ÚJRA LÁTOGATHATÓ LESZ A CITADELLA ÉS KÖRNYEZETE

Hamarosan újjászületik a Citadella erőd és környezete a Kormány döntésének értelmében. A fejlesztéseket Fodor Gergely kormánybiztos irányítja. A cél, hogy megújítsák a lepusztult területet és visszaadják az embereknek. A magyarság szabadságküzdelmeire emlékező hiánypótló múzeumot és Budapest egyik legszebb közparkját alakítják ki a főváros csúcsán. A Várkapitányság irányításával zajló fejlesztések 2022-ig tartó első üteme az erőd épületére és a környezet rendezésére koncentrál.

 

MEGHOZTÁK A DÖNTÉS! JÖN AZ 5% LAKÁSÁFA A ROZSDAÖVEZETEKBEN

Már áprilisban lehetett hallani az első híreket a rozsdaövezeti vagy más néven barnamezős 5% lakásáfával kapcsolatban. Mi is adtunk hírt róla, a napokban pedig megszületett a konkrét döntés is ezzel kapcsolatban. A kormány elfogadta a rozsdaövezeti területeken elérhető árú új lakások építését ösztönző városi otthonteremtési programot - közölte Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

 

KÖZÖNSÉGDÍJ AZ ÉV HÁZA 2020 PÁLYÁZATON!

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek idén az építészek családi házak és kis társasházak, valamint középület kategóriában a Leier Hungária Kft. főtámogatásával, és Noll Tamás elnökletével felálló, ismét neves zsűri asztalán, illetve a helyzetre való tekintettel monitorjain. A zsűrizésre hamarosan sor kerül, de az eredmények hagyományokhoz híven az őszi díjátadóig titokban maradnak. Ott azonban kettővel több díj talál gazdára: idén először tesztelik, melyik házak tetszenek legjobban a közönségnek.

 

JÖVŐRE BEFEJEZŐDIK AZ ORSZÁG LEGSZEBB KASTÉLYÁNAK FELÚJÍTÁSA

A beruházás során többek közt teljes tető- és homlokzatfelújítást végeznek, valamint megújul a főlépcsőház és a kilátótorony is. A tervek szerint 2021-ben nyitják meg a nagyközönség előtt a felújítás alatt álló szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt, ahol jelenleg csaknem ötvenszázalékos a készültség - közölte Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen tartott sajtóbejáráson. Az  1875-1879 elkészült műemléképület rekonstrukciós munkálatait a Modinvest Kft. végzi el.

 

SZERKEZETKÉSZ AZ OTP ÚJ IRODAHÁZA

Jövő októberben elkészül Magyarország egyik zászlóshajó-vállalata, a közép-európai bankpiac meghatározó szereplőjének új üzleti központja a fővárosban. A cég és a beruházás generálkivitelezője, a Market Építő Zrt. közleményt adott ki a projektről: ebből kiderül, hogy a hétemeletes irodaház nagyságrendileg 3000 főnek fog munkahelyet biztosítani. A XIII. kerületi építkezés már elérte a 30 százalékos készültségi szintet. Az OTP Csoport Budapesten – a fiókhálózatot leszámítva – 27 különböző helyszínen működik, ezek közül számos egységet az új épületbe terveznek költöztetni 2022-ben.

 

KELENFÖLDI PÁLYAUDVAR ÉPÜLETÉNEK ÚJJÁSZÜLETÉSE

Elkezdődnek a Kelenföldi vasútállomás elhagyatott, 130 éves indóházának felújítási munkálatai. Az újjászülető műemléképületben kulturális központ kialakítását tervezik, ahol terepasztalok és vasútmodellek kerülnek kiállításra. A kormány által biztosított 100 millió forintból megkezdődhet a létesítmény átfogó műszaki rekonstrukciójának tervezési folyamata.

 

 

FELÉPÜLT MAGYARORSZÁG LEGMAGASABB ZÖLD ÉPÜLETE

Egy város élhetőségét számtalan dolog határozza meg, ilyen például a környezet állapota és minősége, amihez az épített környezet is ugyanolyan fontos. A minket körülvevő épületek nemcsak a vizuális hatás miatt, hanem a települések klímájának és levegőminőségének szempontjából is nagy szereppel bírnak. Az épületek által kisugárzott hőmennyiség nyaranta fokozza a környezetünknél amúgy is forróbb városok hőmérsékletét, ami az ott élők helyzetét nehezíti meg.

 

SZEMBETŰNŐ ÉPÜLET KERÜL A PAPP LÁSZLÓ ARÉNA MELLÉ

A Puskás Ferenc Stadion metrómegálló feletti területre a tavaly elhangzottak alapján egy irodaház is épülhetne, a korábbi elképzelések azonban most megvalósulhatnak. Az aréna melletti területre kiírt meghívásos pályázat nyertese a közösségi oldalon már megosztotta a látványterveket is az érdeklődőkkel.

 

 

TONDACH PÉNZVISSZATÉRÍTÉSI PROMÓCIÓ

Vásároljon 2020.05.01. és 2020.06.30. között FusionColor vagy FusionProtect felületkezeléssel ellátott Tondach tetőcserepet és kérje Wienerberger direkt kiszállítással akár 60.000 Ft pénzvisszatérítéssel! Amennyiben részt kíván venni a promócióban, kérjük, regisztráljon a gyártó oldalán. A promócióval kapcsolatos fontos információkat és részleteket összegyűjtöttük cikkünkbe, olvassa el ide kattinva!

 

ZÁRVA TARTUNK - 2020. MÁJUS 1. - A MUNKA ÜNNEPE

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a LAMBDA SYSTEME Kft. összes kirendeltségének nyitva tartási ideje a soron következő hosszú hétvégén az alábbiak szerint alakul. Május 1., péntek – A munka ünnepe – ZÁRVA TARTUNK! Május 4-től, hétfőtől a jelenleg érvényben lévő nyitvatartási időben állunk szíves rendelkezésére. Hétfőtől – Péntekig: 7:00 – 15:00 óráig

 

 

VÁLTOZÁSOK A GYÖNGYÖSI KIRENDELTSÉGÜNK MEGKÖZELÍTHETŐSÉGÉBEN

Gyöngyösi kirendeltségünk megközelíthetősége útfelújítás miatt változik. A Petőfi Sándor utca felújítás ideje alatt továbbra is megközelíthető az Őrálló utca felől, kattintson a hír címére vagy ide és tektintse meg a térképen jelölt útvonalat. A kirendeltség nyitvatartása zavartalan a felújítás ideje alatt, de minden esetben érdemes tájékozódni weboldalunkon!

 

 

VÁLTOZÁS A VEVŐKISZOLGÁLÁSBAN

A koronavírus járvány nyomán kialakult rendkívüli helyzetben 2020. március 16-tól a Lambda Systeme Kft. telephelyein a személyes kontaktusok minimalizását célzó intézkedésként ún. átadó ablakos kiszolgálást vezettünk be. Olvassa el bővebben tájékoztatónkat a bevezetett óvintézkedésekkel kapcsolatban ide kattintva! Köszönjük együttműködésüket, jó egészséget kívánunk! Lambda Systeme csapata.

 

 

DÍJAZTÁK A CSALÁDBARÁT IRODÁKAT

Az Év Irodája versenyen 175 pályázat közül választotta ki a legjobbakat a független szakértőkből álló zsűri. Több egyedi belsőépítészeti megoldás is helyet kapott, többek között egy régi felvonógyár helyén, illetve egy egykori nagykövetségi épületben kialakított iroda. Összesen 12 győztes volt, beleértve a különdíjasokat is, akiket nem lehetett besorolni teljes mértékben egyik kategóriába sem, de elismerésre méltó pályázatot adtak be.

 

NÉPI MŰEMLÉKEK MEGÚJÍTÁSA

A Teleki László Alapítvány által koordinált Népi Építészeti Program kiírt támogatási felhívása lezárult. 124 tulajdonos részesülhet ezáltal támogatásban, hamarosan megindulhatnak az előkészítési és kivitelezési munkák is.Korábban csak építési támogatásra lehetett pályázni, azonban 2020 januárjában már az ingatlanok szakmai előkészítésére is. 

 

 

ELKEZDŐDÖTT A KANIZSA ARÉNA TARTÓPILLÉREINEK BEEMELÉSE

Tavaly kezdték meg a Modern Városok Program (MVP) keretében megvalósuló multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építését Nagykanizsán, azonban a napokban elkezdődött a tartópillérek beemelése is - mondta el a város polgármestere, Balogh László. A ZÁÉV Zrt. kivitelezésében nagyjából 15 milliárd forintból megépülő épület várhatóan 2021 nyarára készül el. 

 

 

EGYEDI FORMÁT ÖLT A NÉPRAJZI MÚZEUM

Szépen halad a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum kivitelezése. Az új épület és látogatóközpont generálkivitelezését a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Magyar Építő Zrt. végzi. A létesítmény a 2018-as International Property Awardson (IPA) elnyerte a nemzetközi ingatlanszakmai elismerést, a Világ legjobb közintézményének járó díjat.

 

EGY HÉT ALATT FELÉPÜLT A DOBOSI PINCÉSZET ÚJ ÉPÜLETE

Szentantalfalván a Leier előregyártott termékeinek köszönhetően, elkészült a Dobosi Pincészet új épületének pincéje, amelyet vasbeton falakkal és födémmel alkottak meg.  Az építőanyagok kiválasztásánál három tényezőt tartottak szem előtt, mégpedig a gyorsaságot, minőséget és a gazdaságosságot, illetve a helyi sajátosságok is fontos szerepet kaptak. 

 

 

PÁLYÁZAT INDULT MINTAHÁZ TERVEZÉSÉRE ÉS ÉPÍTÉSÉRE

A mintaházak tervezésére és építésére irányuló pályázatra bármely építési ágazatban jelen lévő cég, egyesület, szervezet vagy akár felsőoktatási intézmény is jelentkezhet. Az ÉMI várja olyan vállalat jelentkezését, amely az innováció és fenntarthatóság melletti elkötelezettsége mellett szeretné termékét vagy szolgáltatását évi több tízezer látogató és potenciális beruházó számára bemutatni.

 

KEZDETÉT VETTE A BÜKKI CSILLAGDA ÉPÍTÉSE

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a beruházást 2018 elején hozta nyilvánosságra. A Bükki Csillagda építése kezdetét vette, a répáshutai beruházást 2021 második felében adják át várhatóan a nagyközönségnek.

 

 

BUDAPEST LEGLÁTVÁNYOSABB ÁLPERSPEKTÍVÁJA

A Kossuth téren épül az Összetartozás emlékműve, szoborállítás helyett egy tájépítészeti beavatkozással emlékeznek meg Trianon századik évfordulójáról. A tér fejlesztéséért felelős Steindl Imre Program megosztott pár képet a fejlesztés állásáról, és ezek egy egészen új látószöget mutatnak be, Budapest talán legizgalmasabb építészeti álperspektívája született meg.

 

A 80 TONNÁS ÓRIÁSTOJÁS

A Neumann János Egyetem új Gazdaságtudományi Karán egy óriástojás és mozgó előadóterem is megtalálható. A beruházás telekterülete 5,5 hektár, amelyből az I.  ütemben 1,1 hektáron 13,4 milliárd forintból valósult meg a létesítmény. A kivitelezési munkálatokat a ZÁÉV Zrt. látta el, a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat pedig a Főber Zrt. és a Friday Creative Kft. konzorciuma végezte. 

 

NÁDORKERT ÁLLOMÁS

A Budapesti Fejlesztési Központ (BKF) óriásprojektje az első olyan vasúti beruházás hosszú idő óta, amely nemcsak az ingázókat, de a budapesti lakosokat is szolgálja. A három, néhol négyvágányúvá bővülő körvasút Kelenföldet és Ferenvárost köti össze, a beruházás keretein belül három új megálló is kiépítésre kerül.

 

FOLYTATÓDIK A JÁSZBERÉNYT ELKERÜLŐ ÚT ÉPÍTÉSE

A nyílt tender eredményét a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF) közölte, a pályázók között volt a STRABAG Építőipari Zrt., a SWIETELSKY Magyarország Kft., az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft., közösen a Délút Kft. és a Hazai Építőgép Társulás Zrt., is. 

 

 

BALATONI STRANDOK FEJLESZTÉSE

Ebben az évben a strandok alapinfrastruktúra-fejlesztésére helyezik a hangsúlyt, nem egy-egy nagyobb beruházásra koncentrálnak, hanem a kisebb strandokra fordítanak nagyobb figyelmet.

 

 

MEGÚJULT A BAUMIT BAUMACOL SZÍNVÁLASZTÉKA!

Az új színárnyalatok kiválasztásánál a leggyakrabban keresett burkolatszínek kerültek előtérbe, ezért hogy megkönnyítsük a választást, a 24 színt 4 csoportba lehet sorolni: természetes, vintage, romantikus és modern. Stílusjegye alapján a hidegburkolat így könnyebben párosítható a megfelelő fuga színével.

 

 

VISSZATÉR AZ 5 SZÁZALÉKOS LAKÁSÁFA

Gulyás Gergely a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a 27 százalékos helyett 5 százalékos lesz a lakásáfa a rozsdaövezetekben épülő új lakások esetében. A kedvezményes lakásáfa az érintett területeken az új lakások értékesítésére, illetve azok bérbeadására lesz érvényes. A döntésről az érintett piaci szereplők is nyilatkoztak.

 

19. SZÁZADI ÉPÜLET ÚJJÁÉPÍTÉSE

A Váci úton található egy ingatlan, melyet a 19. század utolsó évtizedében építettek Baumann Károly Bernát- Kölber Károly tervei alapján, ez a Váci út 171. szám alatt található. Az ingatlanon sokáig az önkormányzati pecsét volt látható, azonban pár évvel ezelőtt elárvezrezésre került és most felújítás alatt áll. 

 

 

MEGVALÓSULHATNAK A FŰTÉSKORSZERŰSÍTÉSEK

"Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) napokban lezárult pályázata, a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatásúgáz-kibocsátását és javítja energiahatékonyságukat."- emelte ki Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

 

 

MAGYAR ÉPÍTÉSZEK TERVEZHETIK AZ ÚJ KÍNAI OPERAHÁZAT

A kínai metropolisz önkormányzata januárban hirdette meg a versenyeljárást Sencsen új, 170 ezer négyzetméteres kulturális központjának megtervezését. Az építményt a tengerpartra álmodták meg, és a 12 milliós város új kulturális szimbóluma lesz, ez világviszonylatban az elmúlt évtized legnagyobb kulturális beruházása is egyben. 

 

 

TERRÁN GENERON NAPELEMES TETŐCSERÉP

A tudatos építkezéshez most segítséget nyújthat a speciális technológiával készült TERRÁN GENERON napelemes tetőcserép. Napjainkban a vállalatokat egyre jobban ösztönzik az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások használatára, ezek szükségesek a fenntartható gazdaság és az élhető jövő biztosításához. 

 

ÉPÍTKEZÉS KÖRNYEZETBARÁT YTONG TERMÉKEKKEL

Az Ytong azaz a "fehér tégla" egy rétegben is kitűnő hőszigetelő képességgel rendelkezik, ezzel egyedülállónak számít a hazai piacon. Ezek mellett a CO2 kibocsájtás csökkentés, az egészséges lakóklíma és a hosszú távú fenntarthatóság vezető építőanyagának számít. Fontos megemlíteni, ez a termék rendelkezik egyedüliként "Környezetbarát Védjegy" tanúsítással, ezzel is alátámasztva a cég környezettudatos elhivatottságát. 

 

 

BRAMAC TAVASZI STAR AKCIÓ

A Happy House filozófia részeként megérkeztek portfóliónk új csillagai, a STAR tetőcserepek, melyekre évek múlva is jólesik ránézni. 2020. április 1-től megújított Star akciónkkal várjuk kedves ügyfeleinket, melyben a PRÉMIUM, STANDARD és BASIC termékcsaládok modelljei kedvezményes áron vásárolhatóak meg. 

 

 

ÚJ DUNA-HÍD

Az új Duna-híd tervpályázatának nyertesével megkötött szerződés után, most a tervhez szükséges statikai munkálatokra a Főmterv Zrt.-vel is aláírták a megállapodást. A projektet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. bonyolítja le. 

 

 

 

FELHALMOZÁS ÉPÍTŐANYAGOKBÓL IS

A magyarországi építőanyag-keresletet a hazai gyárak is el tudnák látni, ha erre kerülne sor. Jelenleg csak az olaszországi importtermékeknek kell egy időre búcsút mondani. A kereskedők és gyártók véleménye szerint nem csökkent, hanem inkább nőt a kereslet a termékek iránt. 

 

 

VELUX AKCIÓ!

STANDARD vagy STANDARD PLUS tetőablak és hozzátartozó burkolókeret vásárlása esetén a Velux most 10.000 forint pénzvisszatérítést biztosít!

 

 

A MEGKEZDETT TERVEZÉSEKET FOLYTATNI KELL!

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) elnöke Nagy Gyula elmondta, az elmúlt hetekben egyes megrendelők a magánszektorból a tervezési munkák lassítását kérik. Úgy gondolja az épített környezet alakításának sikeressége múlik azon, hogy a beruházások megfelelő minőségben, költséghatékony és természetesen, határidőn belül készüljenek el. 

 

 

ÚJDONSÁG! ÖNFERTŐTLENÍTŐ FALBURKOLAT

A Graboplast heteken belül piacra dobhatja új termékét, az önfertőtlenítő falburkolatát. A cég azután kezdte el ennek a terméknek a fejllesztését, hogy a már több éve elérhető padlóburkolata több országban is bizonyított a fertőzések elleni küzdelemben. 

 

 

 

FOLYTATÓDIK A ZALAI TESZTPÁLYA ÉPÍTÉSE

2017-ben kezdték el a zalai tesztpálya éptését, amely egész Európában egyedülálló. Tavaly májusban adták át a ZalaZone autóipari tesztpálya első ütemét. A mélyépítési feladatokat a Duna Aszfalt Kft. és a Szabadics Zrt. vállalta el, 6,3 milliárd forintba került.

 

 

SEMMELROCK AKCIÓ

Fedezze fel a Semmelrock tavaszi ajánlatát, amely keretében több, mint 50 terméket lehet megvásárolni kedvezményes áron. Ha térkövek vagy lapok mellé fugahomokat is választ, akkor még olcsóbban lehet megvásárolni termékeinket.

 

 

ÚJ PÁLYÁZAT: ÚT-, HÍD, ÉS JÁRDAÉPÍTÉSRE

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, két újabb pályázatot hirdetett meg a kormány a Magyar falu program keretében: 10 milliárd forint értékben lehet pályázni út-, híd-, és járdaépítésre. 

 

 

2020 LEGNAGYOBB RAKTÁRAI

2020 végéig összesen több, mint 221 ezer négyzetméternyi raktárépületet terveznek átadni, ezeknek fele a budapesti agglomeráció nyugati részén valósul meg. 180 ezer négyzetméternyi bérterület már építés alatt van, így az átadások is folyamatosan várhatóak.

 

 

JAVULT AZ INGATLANOK ENERGIAHATÉKONYSÁGA

Az energiahatékonyság a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja az energiafogyasztás csökkentésére és a megtakarítások növelésére a lakossági, kereskedelmi és ipari ágazatban. A nem megfelelő fűtési módok, illetve dráguló energiaárak nyilvánvalóvá tették, hogy az energiahatékonyság nem csak szűk körökre tartozik. 

 

 

LAKÁSFELÚJÍTÁSOK 2022 VÉGÉIG

Idén a magyar háztartások körülbelül 11 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakásfelújításra, ez 750-800 ezer lakást jelent, az elkövetkezendő 3 évben a lakásállomány közel 20 százalékában végezhetnek felújítást. A fenntarthatóan üzemeltethető, hatékony energia-felhasználású lakások iránt a kereslet növekszik. Ezt segíti az igénybe vehető állami támogatások, illetve hitelek kedvező kondíciói, utóbbi kapcsán a közeljövő hozhat poizitív változást.

 

BRAMAC TAVASZI AKCIÓ

2020. március 2-től akció keretein belül lehet megvásárolni a BRAMAC STAR tetőcserepek mellett PRÉMIUM, STANDARD és BASIC termékcsaládjaink valamennyi modelljét, változatos színekben. 

 

LAKÁSÁRAK? SZÁMÍT, MILYEN A FŰTÉS

Az Otthon Centrum 2019-es évet összegző kimutatásából kiderült, hogy a fatüzelésű használt családi házakat lehet a legolcsóbban eladni. A felmérés azt vizsgálta, hogy a különböző fűtéstípusok milyen hatással vannak az eltérő ingatlantípusok áraira. A különbségekhez hozzájárul, hogy a városokban a gáz az általános fűtési mód, míg a kis településeken a fával való fűtés a jellemző. 

 

TONDACH AKCIÓ!

A tavasz beköszöntével TONDACH cserepeink most kedvezménnyel vásárolhatóak meg! Részletekért kattintson weboldalunkra és rendeljen még ma!

 

TAVASZI AKCIÓ AZ AUSTROTHERM-NÉL!

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, a prémium kategóriás AUSTROTHERM GRAFIT REFLEX® lemezeinket most kedvezményes áron vásárolhatják meg.

 

ELKÉSZÜLT MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB HOMLOKZATI ÜVEGFALA

Magyarország legnagyobb egybefüggő üvegfala került fel az Őrmezőn található Etele Plázára. Az üvegfelület közel 27 méter magas, 31 méter széles és összesen 154 üvegtáblából áll össze. A pláza megvalósítása mellett nagy figyelmet kap a könnyű megközelíthetőség is.

 

 

DIGITÁLIS ÉPÜLETEK KORA MEGÉRKEZETT

Az irodaházak és plázák üzemeltetői a helyiségek bérbeadásából szerzik bevételeiket, ezért a beépített digitális infrastruktúra és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások rohamos ütemben bővülnek. A digitalizáció már több iparágat alakított át, most az ingatlanpiacon a sor.

 

 

REKORDOT DÖNTÖTTEK A LAKÁSÉPÍTÉSEK

A KSH legfrissebb kimutatásai alapján, tavaly összesen  21 127 új lakás épült. Nem csak az egy évvel korábbi adatokhoz képest nőtt 20 százalékkal ez a szám, hanem évtizedes csúcsot is jelent, ennél több lakást utoljára 2009-ben adták át utoljára.

 

 

ÉPÜL BUDAPEST LEGÚJABB VÁROSNEGYEDE

A BudaPart egy új városnegyed megépítése, ami hosszú távú projekt, ennek megvalósítását a főváros és a kerületi önkormányzat vezetésével kell véghezvinni. Az új városnegyed építése a tervek alapján meghatározott ütemben folytatódik és az infrstrukturális fejlesztések is haladnak tovább.

 

 

ACO TAVASZI AKCIÓ!

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, 2020. február 18. - 2020. március 15. között lakossági termékeinkhez és zuhanyfolyókáinkhoz akció keretein belül juthatnak hozzá. 

 

 

 

ÚJABB PASSZÍV LAKÁSOK ÉPÜLNEK

A XIII. Kerületi Önkormányzat tovább folytatja a 2002 óta tartó bérlakásprogramját. Eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati lakást építettek több, mint 10 milliárd forintból, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adtak át a bérlőknek. 

 

 

ÉRDEMES FIGYELNI, HA TÁRSASHÁZBAN LAKUNK ÉS NAPELEMET SZERETNÉNK

Az elkövetkezendő években az lenne a cél, hogy a hazai lakossági napelemes rendszerek számát növeljük. A kabinet elfogadta a magyar energia- és klímastratégia alapján, hogy 2030-ig a jelenlegi 31 ezerről 200 ezerre növelje a tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek számát. 

 

2020 LEGFONTOSABB ÉPÍTŐIPARI VÁLTOZÁSAI

Szigorodtak a hőtechnikai előírások, változás történt az értékesített lakóingatlanok áfa-rendszerében és megszűnnek a jegyzői építésügyi hatóságok.

 

 

LAKÁSHITELEN GONDOLKODIK? EZT ÉRDEMES ELOLVASNI!

Lakáshitelt ma már alacsonyabb kamattal lehet igényelni, mint a decemberi infláció volt. Egy 10 millió forint összegű tízéves kamatperiódusú hitel elsőéves kamatköltsége 63 000 forinttal kevesebb az átlagos drágulás mértékénél. 

 

 

LAKÁSPIAC 2020-BAN

Az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképének felmérése szerint egyelőre nőnek a lakásárak, tavaly az első három negyedévben országos szinten 14 százalékos volt a drágulás az előző évhez képest. A területi különbségek nagyok, van olyan megye, ahol az árak harmadukkal emelkedtek egy év alatt.

 

30. SZÜLETÉSNAPJÁT ÜNNEPELTE AZ AUSTROTHERM KFT.

Január 24-én tartotta az Austrotherm Kft. 30. születésnapi rendezvényét a Budapesti Operettszínházban. A hivatalos program után az Isten pénze című előadást mutatta be az Operettszínház társulata.

 

 

MAGYAR ZENE HÁZÁNAK ÁTADÁSA

A Liget Budapest projekt részeként épülő Magyar Zene Háza a leglátványosabb szakaszába lépett, Baán László, a Városliget fejlesztéséért felelős miniszteri biztos szerint még idén szerkezetkész lesz. 

 

 

18 ÚJ HOTEL KERÜL ÁTADÁSRA

Összesen 24 szálloda építése zajlik jelenleg Budapest belső kerületeiben, az irodaépületek ezáltal kintebbre szorultak. Várhatóan az épülő hotelek közül 18 kerül majd átadásra.

 

 

ÚJ INTERMODÁLIS LOGISZTIKAI TERMINÁL ÉPÜL

A legmodernebb technológiával rendelkező, új intermodális logisztikai terminál épül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén, jelentették be a 11. Nemzetközi Közlekedéslogisztikai Konferencián.

 

 

MEGUGROTT AZ ÉRDEKLŐDÉS A LAKÁSOK IRÁNT

Az Otthontérkép Csoport január végével felmérte az ingatlanok iránti keresletet országos szinten. Tavalyi év végi elbizonytalanodást a fellendülés követte, a házak és lakások iránti valós érdeklődés szerte az országban magas volt. Több tízezer adatot megvizsgálva elmondható, hogy az év eleji vételi érdeklődés közel 70 százalékkal magasabb, mint decemberben. 

 

 

CÉGALAPÍTÁSOK ÉVE VOLT 2019

Cégalapítási szempontból igen erős volt már 2018 utolsó negyedéve is, a termelési volumen 2019-ben is emelkedett. Az ágazat folyamatos fejlődése mellett nem csak pozitív értelemben emelkedik ki a többi hazai ágazat közül, a megszűnések számának csökkenése ellenére magas a felszámolási arány.

 

 

KEDVEZMÉNYES LAKÁSÁFA ÉS BÉRLAKÁSPROGRAM

 A jegybankelnök szerint a családpolitikai intézkedések ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett. Országosan 104%-kal, a fővárosban 184%-kal emelkedtek a lakásárak 2014 óta. Matolcsy György elmondta, kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet. 

 

 

SZIGORODÓ ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁSOK

Már az idén épülő ingatlanok tervezésekor ajánlatos figyelni a szigorodó épületenergetikai szabályokat, mivel 2021. január 1-je után már csak olyan új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek legalább a BB energetikai besorolásnak megfelelnek. Az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavalyi év besorolt épületeknek mindössze 3,59 százaléka.

 

LÉTREJÖN A BUDAPEST FEJLESZTÉSI KÖZPONT

Létrehozzák a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét, a Budapest Fejlesztési Központot (BFK). A nonprofit zrt. vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérték föl, aki elfogadta a felkérést. A központ feladati közé tartozik a városfejlesztés segítése, a budapesti várostervezési, közlekedéstervezési munkájának elvégzése, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának támogatása, illetve a döntéseinek végrehajtása. A BFK megalakulásával a budapesti lakosok érdekében végzett feladatokat rendezi új szervezeti keretbe, önkormányzati feladatokat nem lát el és hatásköri változás sem történik.

 

BAUMIT ALAPOZÓ KISZERELÉS VÁLTOZÁSA

Tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket, hogy Baumit UniPrimer alapozó kiszerelési egységében hamarosan változás történik, a 25 kg-os árucikket felváltja a 20 kg-os. Webáruházunkban azonban még elérhető a korábbi univerzális alapozó termékünk is. 

 

 

ÚJABB HANGFOGÓ A KÉKVÖLGYBEN A LAMBDA SYSTEME SEGÍTSÉGÉVEL

A Pilis szívében található Kékvölgy Waldorf iskola első osztályos tanulói tantermének átalakításában segítkezett a Lambda Systeme, az osztályteremben Ecophon hangfogók kerültek beépítésére. A cél az osztályterem optimális akusztikájának kialakítása volt úgy, hogy a beszédérthetőség javuljon és az utózengési idő csökkenjen.

 

 

FARSANGI AKCIÓ! BMI BRAMAC TETŐCSEREPEINK MOST AKÁR 47%-KAL ALACSONYABB ÁRON

Az idei évben az átlagosnál enyhébb telet jósoltak a szakértők, ezért mi is kitartunk az őszies árak mellett. 2020. január 28-tól FARSANGI AKCIÓ keretében vásárolhatóak meg a BMI BRAMAC tetőcserepeink. Számos Prémium, Standard és Basic kategóriás termékünk kapható alacsonyabb áron. Tetőcserepei mellé válasszon BMI BRAMAC ereszcsatornát, melyre további kedvezményt vehet igénybe.

 

6,8%-KAL EMELKEDETT AZ ÉPÍTŐIPAR TERMELÉS VOLUMENE

Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 8,0, az egyéb építményeké 5,7 százalékkal. A legjelentősebb bővülést még mindig a lakóingatlanoknál mérték, de a vasútépítés és a speciális szakmunkavégzés is erős növekedést mutatott a KSH friss jelentése szerint.

 

MÁR NINCS KÉNYSZER AZ ÉPÍTŐIPARBAN

A novemberi és a decemberi adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége már megbecsülte a szektor tavalyi eredményét. Számításaik szerint 2019-ben 25-27 százalékkal nőtt a hazai építőipar az előző évhez képest. Minden alágazat bővült, ezzel négyezermilliárd forint felé került az építőipar teljesítménye, amely a GDP növekedéséhez körülbelül 1,1 százalékkal járul hozzá.

 

NINCS ENNÉL FORRÓBB TÉMA MA AZ INGATLANPIACON

A klímasemlegesség, a kibocsátott károsanyagok mennyisége az EU-s, illetve a hazai gazdaság egész területén minden értelemben „hot topik”. A klímaváltozás elleni törekvések életünknek már a legapróbb szegletébe is beszivárogtak, éppen ezért állhatunk sokszor tanácstalanul, amikor rájövünk, hogy az időnk legnagyobb részét éppen olyan épületekben töltjük, amelyek kevésbé vágnak egybe a klímaváltozással kapcsolatos elképzeléseinkkel.

 

A RÉGI BUDAI VÁROSHÁZA NYERTE A BUDAPEST ÉPÍTÉSZETI NIVÓDÍJAT

A régi budai városháza közel 800 éves történetével a Várnegyed központjában, Buda egyik legrégebbi és legpatinásabb részében, a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. Az épület 160 éven át funkcionált városházaként, 70 éven át pedig az első kerületi elöljáróság székhelye volt.

 

 

ÚJ ÉV, ÚJ TERMÉKEK! BEMUTATJUK A BEERSTONE TERMÉKÚJDONSÁGAIT

Évezredekkel ezelőtt már az egyiptomiak is használtak mészhabarcsot a téglák összekötéséhez, akár csak a kínaiak a Nagy Fal építésekor! Most ennek az ősi terméknek a legújabb, legmodernebb formáját mutatjuk meg! A BeerStone termékei a gyors kötési időnek köszönhetően jól használhatók gyors javításokra, húzott tagozatok készítésére, vízbetörések, vízes falak szigetelésére. Mindegyik termék alapanyaga a Vicat cement, melynek egyedülálló tulajdonságai teszik habarcsaikat is különlegessé. A Beerstone Habarcs család legfőbb ismérvei: gyorskötő tulajdonságokkal, elkészítésükhöz csak víz hozzáadása szükséges, 100%-ig természetes anyagok!

 

KÉSZ, VÉGE! LELASSULT A BUDAPESTI LAKÁSDRÁGULÁS

A lakáspiac sztárjainál, a legolcsóbban kapható panellakásoknál is megérkezett a lassulás: a budapesti panelek ára júniushoz képes mindössze négyzetméterenként 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt. Az elmúlt félévben bekövetkezett budapesti 5 százalékos áremelkedés azt is jelenti, hogy felére esett vissza a drágulás üteme, hiszen tavaly decemberhez képest jelenleg a panellakások kínálati négyzetméterárai 18 százalékkal magasabbak. A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben 801 ezer forintnál tartott.

 

KÖZHASZNÚ BÉRLAKÁS RENDSZER KIÉPÍTÉSÉT JAVASOLJA A TÁRSASÁG A LAKÁSÉPÍTÉSÉRT

Közhasznú bérlakás rendszer kiépítését javasolja a Társaság a Lakásépítéséért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE), hogy azok a gyermekvállalás előtt álló fiatalok is lehetőséget kapjanak az otthonteremtésre, akik a piaci árak mellett nem tudnak saját lakást vásárolni. Javaslatukat az Ausztriában létező modell alapján dolgozták ki, ahol az állam kedvezményes kamatozású hiteleket és lakásépítési támogatásokat biztosít a törvényileg szabályozott közhasznú bérlakás szektor működéséhez.

 

AZ EURÓPAI ÉPÍTÉSI PIAC KIHÍVÁSAI 2020 UTÁN

2018-ban a 19 Euroconstruct ország építési teljesítménye körülbelül 1600 milliárd eurót tett ki. Még öt év folyamatos növekedés után is ez még mindig jóval a 2008-as pénzügyi válság előtti csúcs alatt van, mely elsősorban Spanyolországnak és Olaszországnak tulajdonítható. A jelenlegi középtávú Euroconstruct előrejelzés az európai építés további bővülését mutatja, ám a növekedés lassulni látszik. A világkereskedelmi válság csökkenti az ipari termelést és a beruházási hajlandóságot Európában. És bár a legfrissebb makrogazdasági előrejelzések nem feltételeznek egy globális válságot, az éves GDP növekedés 2020-2022-ben viszonylag alacsony lesz.

 

MARKÁNS VISSZAESÉS JÖN AZ ÚJLAKÁSOK PIACÁN MAGYARORSZÁGON 

Nem áll meg a lejtőn az új építésű lakások piaca. A következő három évben ütemes visszaesés lesz. Az új lakások volumene 2020-ra 16 000 lakásra eshet vissza, míg 2021-2022-ben 12-13 000 új lakással további visszaesést lát reálisnak az elemzés. A szerzők szerint az árak emelkedését a visszaállított 27 százalékos ÁFA feltehetőleg nem fogja jelentősen befolyásolni.

 

AZ MNB EGY EDDIG NEM LÁTOTT LÉPÉSSEL PÖRGETI FEL A LAKÁSHITELEZÉST

A jegybank új Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Programja révén a hitelintézetek az energiahatékony lakáscélt (vásárlást, építést vagy felújítást) szolgáló, 2020. január 1. és 2023. december 31. között kihelyezett hiteleik után tőkekövetelmény-kedvezményt, az e kölcsönöket felvevő fogyasztók pedig kamatkedvezményt kaphatnak - mondta el az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

 

MÉG MINDIG A BEFEKTETŐK URALJÁK A BUDAPESTI LAKÁSPIACOT

Az utóbbi években kimagasló hozamot lehetett elérni befektetési célú lakásvásárlással, a kérdés viszont az, hogy ma is megéri-e a befektetési célú lakásvásárlás. Az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján megnéztük, hogy mikor volt érdemes leginkább beszállni a lakáspiacba, és vajon most is érdemes-e még befektetési céllal új lakást vásárolni.

 

AZ AUTÓGYÁRAK HÚZZÁK A LAKÁSÁRAKAT

Már nem Budapest a legdrágább város, ha a lakásárakat a jövedelmekhez viszonyítjuk. Debrecenben, Győrben és Kecskeméten nem csak munkát, hanem elszabaduló ingatlanárakat is hoztak az autóipari beruházások. Egy kicsivel több, mint 12 évig kellene félretenniük a teljes nettó jövedelmüket a debrecenieknek ahhoz, hogy a cívis városban egy átlagos, 75 négyzetméteres lakást meg tudjanak venni.

 

MÉGSEM SÚJTJÁK BRUTÁLIS BÍRSÁGGAL A SZÍNLELT SZERZŐDÉSSEL FOGLALKOZTATÓKAT

Az eredeti szándékkal szemben mégsem kapnak a nyakukba brutális bírságot azok a cégek, amelyek színlelt szerződésekkel buknak le a munkaügyi ellenőrzéskor. Erről egy módosító javaslat rendelkezik, amelyet "A családvédelmi akciótervvel összefüggő egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslathoz nyújtott be a parlament törvényalkotási bizottsága.

 

PAZARLÁS! SOK HELYEN POCSÉK A SZIGETELÉS, AZ UTCÁT FŰTIK A MAGYAROK 

Egy szigetelés nélküli családi házban az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. Magyarországon a háztartások rezsijük átlagosan 75 százalékát, családi ház esetén akár havi 40-50 ezer forintot fűtésre költenek - derül ki a Knauf Insulation egy korábbi, nem reprezentatív felméréséből.

 

DRÁGULÁST HOZ A KEDVEZŐ 5%-OS LAKÁSÁFA KIVEZETÉSE

Jövőre további áremelkedés várható az újépítésű lakások piacán, jelentős részben az 5 százalékos áfakulcs kivezetése, továbbá a szűkülő kínálat és az emelkedő építőipari árak miatt. Budapesten az áremelkedés üteme általában lassult, viszont a legfelkapottabb belvárosi (VII., IX.) kerületekben az árszint 5-10 százalékkal tovább nőtt.

 

TELJESEN FELÉPÜL A FÜZÉRI VÁR

Várhatóan 2025-ben fejeződik be a füzéri vár felújítása, amely a Nemzeti Várprogram első teljesen befejezett projektje lesz. A beruházás mintát adhat a többi erődítmény későbbi felújításához is, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében körülbelül 38 várunk és kastélyunk újul meg mintegy 68 milliárd forintos keretből. Jelenleg 12 projekt zajlik, amelyekből hat a jövő évben lezárul.

 

BRUTÁLIS ADÓVAL VETNE VÉGET A KORMÁNY AZ INGATLANSPEKULÁCIÓNAK

A kormány egy rendkívül magas adóval sújtaná az olyan ingatlanspekulációt, melynek során az értéknövekedést a külterületből belterületté történő átminősítés okozza. Az egy hónappal ezelőtti terveket most egy javaslat követte, amit ha elfogadnak, 2020 február 1-től, az ilyen típusú értéknövekedések után 90 százalékos visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni.

 

 

BUDAPESTEN MÁR MÉRSÉKLŐDIK A LAKÁSÁRAK EMELKEDÉSI ÜTEME

Budapesten minimálisan mérséklődött a drágulás üteme, egy év alatt 24,8 százalékról 22,5 százalékra lassult az áremelkedés és a következő negyedévben további lassulás várható. Bár a KSH és a Takarék is stagnálást mért a lakásárak változását tekintve az előző negyedévhez képest, az MNB Lakáspiaci Jelentése szerint tovább emelkedtek az árak. Noha éves szinten még a KSH is kétszámjegyű emelkedést mért (az új lakásoknál 12, a használt lakásoknál 14 százalékkal) az MNB elemzése szerint országosan ennél valamivel magasabb, 17,1 százalékos ütemben emelkedtek az árak.

 

A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSHEZ MINDEN ÁGAZAT HOZZÁJÁRUL

A KSH jelentése szerint 5 százalékos gazdasági növekedés volt a harmadik negyedévben, amihez hozzájárult a szolgáltatási szektor, az építőipar és az ipar a maga 8 százalékos bővülésével – jelentette ki Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

 

 

A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR EURÓPA ÉLVONALÁBA KERÜLT?

Az Eurostat friss közlése alapján szeptemberben az euróövezet 19 országában nőtt az építőipari termelés az előző havi 0,8 százalékos mínuszhoz képest. Éves szinten az építőipari termelés ugyanakkor 0,7 százalékkal zsugorodott az augusztusi 0,8 százalékos bővülést követően. Magyarország a toplistán!

 

 

ÉPÍTÉSZEKET DÍJAZTAK A FŐVÁROS NAPJÁN

November 15-én, Budapest egyesítésének 146. évfordulója alkalmából fővárosi kitüntetéseket adott át Karácsony Gergely főpolgármester. Elismerést kapott többek között Vadász György, Bálint Imre, Ónodi Szabó Lajos és Pongrácz Katalin.

 

 

IDŐZÍTETT BOMBA A PANELEK ELEKTROMOS HÁLÓZATA

A lakástüzek harmadát az elavult villamossági rendszerek okozzák, a biztosítások egy része már nem is vállal kockázatot olyan lakásra, ahol nem korszerűsítették az elektromos hálózatot. A több százezer forintos költséggel járó felújításra, főként az évtizedek óta panelekben élő nyugdíjasoknak nincs pénzük. A panellakásokban a 30-40 évvel ezelőtt beépített alumíniumvezetékek futnak, de a konnektorok és sokszor a biztosító szekrények sem felelnek már meg a biztonsági előírásoknak.

 

JÖVŐRE ERŐSEN LASSUL A GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE

A GKI szerint a világgazdasági körülmények romlása és az EU-transzferek serkentő hatásának kifulladása 2020-ra markáns lassulást valószínűsít a magyar gazdaságban. A gazdaságkutató prognózisa szerint a GDP a tavalyi 5,1 százalék után idén 4,3, jövőre pedig 2,7 százalékkal nő. A magyar gazdaság az első fél évben a tavalyival megegyező, kiugró mértékben, 5,1 százalékkal bővült. Ez az ütem az EU-ban eddig a leggyorsabb, mintegy háromszorosa az átlagnak.

 

LASSULÁS AZ INGATLANPIACON, DE NEM MINDENHOL

Az irodapiacon nincs jele a lakáspiacon már tapasztalható lassulásnak, az autóipari visszaesés sem hagyott nyomot a bériroda keresleten. Az építőipari kapacitáshiány viszont problémát jelent a fejlesztőknek. Az ingatlanbefektetési piac idei megtorpanása az ingatlanalapokra vonatkozó szabályozás megváltozásának és a MÁP+ elszívó hatásának köszönhető - összegezte a legfrissebb irodapiaci trendeket a CBRE sajtótájékoztatóján Borbély Gábor üzletfejlesztési és kutatási igazgató.

 

ÓRIÁSI VISSZAESÉST MÉRTEK A BUDAPESTI HASZNÁLTLAKÁS-PIACON

Az idei első félévben 46 százalékkal kevesebb használt lakást adtak el Budapesten, mint 2018 első hat hónapjában. Az áremelkedés majdnem teljesen megállt. Kevesebb mint 10 ezer használt lakás talált gazdára az első félévben Budapesten, ez jelentős, 46 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest a hivatalos adatok alapján. A fővárosi használt lakások átlagos 720 ezer forintos kínálati négyzetméterára május óta lényegében stagnál vagyis elérte a tetőpontot.

 

A MUNKAERŐHIÁNY ÉS AZ ÁRVITÁK MIATT CSÚSZIK AZ ÚJ LAKÁSOK ÁTADÁSA

Az M1 reggeli műsorának vendége volt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke Koji László és arról beszélt, hogy sok esetben sajnos egyre később adják át az új építésű lakásokat. Ez sok kellemetlenséget és problémákat okoz a vásárlóknak. Előfordulhat, hogy a csúszás időtartama alatt másképp kell megoldaniuk a lakhatást ami jelentős plusz kiadással járhat. Koji szerint probléma az is, hogy a sokáig épülő, nagy létesítményeknél hosszú az átfutási idő és a 2017 környékén kötött szerződésekben még nem lehetett számolni az elmúlt két év árváltozásaival.

 

ÖSSZEOMOLHAT A MAGYAR LAKÁSPIAC, LÉPÉSEKET VÁR A SZAKSZÖVETSÉG

Kedvezményes áfát kér az idén nyárig építési engedélyt kapott új lakásokra az építőipari szakszövetség, amely a lakáspiac beszakadásától tart, de attól nem, hogy az önkormányzatok leállnának a fejlesztéseikkel. Az építőipari szakszövetség a lakóépületekre kötött szerződésállomány alakulásából ítélve úgy látja, kormányzati intézkedések nélkül fél éven belül beszakadhat az újlakás-piac. Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad.

 

FELÚJÍTÁSI VAGY BÉRLAKÁSPROGRAMOT HIÁNYOL A SZAKMA

Az elmúlt években megerősödtek az építőipari cégek, de ahhoz, hogy továbbra is legyen munkájuk, éves szinten minimum 20-25 ezer új lakást kellene építeniük - magyarázta a szövetség elnöke. Jelenleg minden negyedik új lakás állami támogatással készül, de az építőipari cégeknek az lenne a legjobb, ha a januártól bevezetésre kerülő 27 százalékos áfának a negatív hatása kivédhető lenne. Az egyik lehetőség erre, hogy aki életvitelszerűen szeretne új lakásban lakni, egyszeri alkalommal jogosult legyen 5 millió forint forgalmiadó-visszatérítésre - mondta Koji László.

 

AZ ÉPÍTŐIPARI CÉGEK SZERINT 2020-TÓL LASSUL AZ ÁGAZAT

Az építőipari vállalkozások felének árbevétele nőtt az első fél évben. A legtöbben az év második felére is bizakodóan tekintenek, jövőre azonban az ágazat növekedésének lassulásával számolnak – derült ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felméréséből. A megkérdezettek szerződésállományuk növekedéséről számoltak be, 32 százalékuk az év második felében további bővülésre számít, 42 százalékuk szerint szerződésállományuk változatlan marad, 26 százalékuk számít csökkenésre.

 

TÖBB MINT 80 SZÁZALÉKKAL NŐTT AZ ÉPÍTŐIPAR KIBOCSÁTÁSA 3 ÉV ALATT

Az elmúlt három évben több mint 80 százalékkal nőtt az építőipar kibocsátása, köszönhetően annak, hogy az iparági szereplők rugalmasan alkalmazkodtak a piac kereslet viszonyaihoz. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) XXXV. közgyűlésének megnyitóján György László az építőipar kiemelkedő növekedési ütemét azzal szemléltette, hogy a Magyarországon sikerágazatnak tartott járműgyártás 10 év alatt tudta megduplázni kibocsátását.

Érdekel az építőipar? Kövesd híreinket! 

EGYRE INKÁBB MEGÉRI A LAKÁSFELÚJÍTÁS

Új építésű vagy inkább felújított lakás? A korszerűsítésre szoruló lakások értéke tartósan alacsonyabbnak ígérkezik, így kifejezetten jó befektetés lehet rosszabb állapotú lakást venni annak, aki nem fél belevágni a felújításba. Egyre többen keresnek inkább felújított ingatlanokat, mintsem, hogy a felújítással bajlódjanak. Ennek megfelelően a fővárosban már vannak olyan területek, ahol összeért a tökéletesen felújított használt illetve az új építésű lakások ára.

 

EGYRE KEVESEBB FIATAL VÁLASZT ÉPÍTŐIPARI SZAKMÁT

Az építőipar egyik legnagyobb kihívása, mint sok más iparágban a szakképzett munkaerő hiánya. A legnagyobb kihívás a szakképzés átalakítása, mivel egyre kevesebb fiatal választ építőipari szakmát - mondta az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke Kóji László. Elmondta, hogy a fiatalokat koncentrált, jól felszerelt iskolákkal, ösztöndíjjakkal és kollégiumokkal lehetne ösztönözni arra, hogy építőipari szakmát válasszanak.

 

NEGATÍV IRÁNYÚ TRENDFORDULÓHOZ ÉRKEZETT A LAKÁSPIAC

Negatív trendfordulóhoz érkezett a lakáspiac, a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérése szerint Budapesten már kínálati piac van kialakulóban és az emelkedő árak korszaka is véget ért; az irodabérleti piacon ugyanakkor töretlen a bizalom. A felmérés szerint az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások várakozásai Budapest mellett a fővárosi agglomerációra vonatkozóan is számottevően romlottak. A vidéki körzetek kilátásai is jórészt rosszabbak lettek, inkább csak Nyugat-Magyarország tartja még magát.​  Az októberi vizsgálatban 110 ingatlanos cég és 1060 vállalat vett részt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.

 

ROCKWOOL AZ ENERGIAHATÉKONYSÁG JEGYÉBEN

A cégcsoport termékei energiahatékonyságának fejlesztését tűzte ki célul. Terveik szerint tapolcai gyárukban készítik majd a száz százalékban újrahasznosítható kőzetgyapot szigetelőanyagokat. Bányai Kornél, a Rockwool Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a tapolcai üzemben helyben bányászott bazalttal dolgoznak. Ezt, valamint a gyártási technológiát módosítva olyan természetes szigetelőanyagot állítanának elő, mely segítségével 128-szor annyi energia és 162-szer annyi szén-dioxid takarítható meg, mint amennyi a készítmények létrejöttéhez szükséges. Az újítással akár 40 százalékkal is gyarapodhat termékeik energiahatékonysága.

 

AZ INGATLANFEJLESZTŐK A KEDVEZMÉNYES LAKÁSÁFA FENNTARTÁSÁT JAVASOLJÁK

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) szerint célszerű lenne megtartani az új lakások esetében alkalmazható 5 százalékos áfakulcsot. A szervezet olyan kompromisszum kifejlesztését tervezi, mely a kormány számára is megfelelő lehet. Az alacsony áfakulcs fenntartásával biztosítható lenne többek között a növekvő minőségi és megújuló ingatlankínálat, az energetikai fellendüléshez való támogatás, valamint a lakásárak növekedésének visszaszorítása is.

 

KÍNÁBAN EDZ A BVSC ASZTALITENISZ SZAKOSZTÁLYA

A BVSC-Zugló Asztalitenisz Szakosztályának sportolói 2019 augusztusában 10 napos edzőtáborba utaztak a kínai Talien (Dalian) városába. A kirándulás létrejöttében többek között a Lambda Systeme Kft. is szerepet vállalt. 12 fiatal sportolónak és az őket kísérő 3 edzőnek adatott meg a lehetőség, hogy elfogadják a Table Tennis Club meghívását. Az utazás során a fiatalok betekintést nyernek a kínai edzésmódszerekbe, a mozgás mellett rengeteg izgalmas kulturális és városnéző programban vesznek részt.

 

ÜNNEPI NYITVA TARTÁS 

A LAMBDA SYSTEME Kft. kirendeltségeinek augusztusi hosszú hétvégi nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:
Augusztus 10., szombat – ZÁRVA
Augusztus 19., hétfő – ZÁRVA
Augusztus 20., kedd – ZÁRVA
Augusztus 21., szerdától a megszokott nyitva tartási időben állunk szíves rendelkezésére!

 

BIOÉPÍTÉSZET - VISSZATÉRÉS A GYÖKEREKHEZ

Az építkezők körében egyre jellemzőbb, hogy visszatérnek a néhány évtizede lecserélt, de a múltban tökéletesen bevált építőanyagokhoz, mint a fa, a szalma, a kender és a vályog. A Környezettudatos Építők Szövetségének kommunikációs vezetője szerint a gyökerekhez való visszafordulás pozitív hatással van a fenntarthatóságra és az energiahatékonyságra. Több sikeres külföldi projekt után a közeljövőben hazánkban is várhatóak ilyen jellegű beruházások. 

 

TRESPA BURKOLAT EGY HÉT ALATT? BEFUTOTT A TRESPA EXPRESS!

A világszerte minőségi anyagairól, rendkívüli választékáról, szakszerű megoldásairól, egyedi látványvilágáról ismert Trespa homlokzatgyártó nemrég indította útjára új, várhatóan nagy sikerű szolgáltatását Trespa Express néven. A márka a szolgáltatás keretében vállalja, hogy hat UniColor színben, négyféle változatban a megrendeléstől számított 1 héten belül leszállítja a termékeket.

 

COLOUR BY YOU KOLLEKCIÓ A VELUXTÓL!

A termékmárka új összeállításában 1800 színből választhatja ki DKL fényzáró rolóját! A kínálatban mindenki megtalálhatja a tetőtéri ablakához leginkább passzoló árnyalatot. Válasszon a palettából és tegye egyedivé otthonát! A Colour by You kollekció rolói a legjobb ilyen típusú termékek a piacon, 99,9%-os fényzárást biztosítanak és fokozatmentesen fel-le húzhatók. 

 

A LAKÁSFELHOZATAL DUPLÁJÁRA LENNE SZÜKSÉG

A KSH elemzése szerint idén 20 ezernél is több új lakás épül hazánkban. Ez a mennyiség egyes szakértők szerint nem elég, kétszer ennyi ingatlanra lenne szükség ahhoz, hogy kielégítse a felmerülő igényeket. Idővel azonban várhatóan lecseng a jelenleg tapasztalható építkezési kedv. A piac drasztikus visszaesésének elkerülése érdekében tudatos tervezésre és stratégiára van szükség. 

 

ITT A BAUMACOL TRASSFUGE

A Baumit termékmárka új fugázóanyaga kiválóan alkalmas széles fugákhoz, természetes kőburkolatokhoz. A termék Trass cementet tartalmaz, előnye, hogy gátolja az elszíneződést és a sókivirágzást. Kül- és beltérben egyaránt tökéletesen használható. Járó- és mozaiklapok, homlokzat-burkoló lapok, kő- és márványlapok fugázására, oldalfal- és padlófelületeken, valamint padlófűtés esetén is igénybe vehető. Megfelelő teraszokon és homlokzatokon, emellett kimondottan alkalmas természetes kövek fugázása esetén. 

 

ITT AZ ÚJ AUSTROTHERM LÁBAZATI HŐSZIGETELŐ ANYAG

Az Austrotherm legújabb, XPS Premium P terméke olyan rózsaszín extrudált polisztirolhab, mely fokozott hőszigetelő képességgel rendelkezik. Az anyag zárt cellaszerkezetű, széndioxid gáz habosítású, érdesített felületű, vízfelvétele kicsi. Terhelhetőség, tökéletes tapadás, ökológiailag kedvező hatás jellemzi, nedves környezetben is kiválóan alkalmazható. Hővezetési tényezője közel 25%-kal optimálisabb, mint a korábbi termékeké. 

 

A FUSION DANCE CONTEST TÁMOGATÓI KÖZÖTT A LAMBDA

Április 13-14-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Fusion Dance Contest Győrben. A több mint 1700 táncos részvételével lebonyolított versenyen cégünk támogatóként volt jelen. A bíráló bizottságban a szakma hazai képviselői mellett külföldi koreográfusok és edzők értékelték a produkciókat. A megmérettetések mellett a szereplők különböző kurzusokból is választhattak, melyek során tovább bővíthették ismereteiket. 

 

ÚJABB GYÁRRAL BŐVÜL A TERRÁN

Közép-Európa vezető tetőcserépgyártója, a bólyi székhelyű Terrán Bács-Kiskun megyében, Kunszentmiklóson építi meg legújabb létesítményét, mely a 2008-ban átadott egység második, közel 3000 m2-es gyára lesz. A beruházás a „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése” pályázat keretein belül, a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően jöhetett létre. A Terrán a gyár megépülésével még jobban meg tud majd felelni az építőipar egyre fokozódó elvárásainak, előreláthatólag 20 új munkahelyet tud teremteni, valamint tovább fogja javítani a dolgozók munkakörülményeit. 

 

HOL ÉPÜL AZ ORSZÁG LEGTÖBB LAKÁSA?

A KSH legújabb, 2018-as év lakáspiacát áttekintő elemzése szerint Győr még a legnépszerűbb budapesti kerületeket is túlszárnyalta a tavaly átadásra került, értékesítési céllal épített ingatlanok számát figyelembe véve. A négy évvel ezelőtti számokhoz képest a használt ingatlanok árai országosan 30 százalékkal emelkedtek, ezzel párhuzamosan a legnagyobb épületállománnyal rendelkező Budapest részesedése a használtlakás-forgalomból folyamatos visszaesést mutatott. Az előrejelzések szerint ez a trend tovább folytatódhat, amennyiben a különböző állami támogatások a jövőben is jellemzően területi egységekhez kapcsolódnak majd.

 

BEMUTATJUK A VELUX ÚJDONSÁGAIT

A Veluxnál is megújulást hozott a tavasz. A márka kiemelt figyelmet fordít rá, hogy termékeik a vásárlói igényeknek megfelelően kerüljenek kialakításra. A megváltozott kínálatban megtalálja pl. az új EDQ burkolókeretet, mely tökéletes a tetőtéri ablakok korcolt fémlemezfedésű tetőbe szereléséhez. Bővül emellett a 62-es üvegezésű, extra hő- és hangszigetelésű nyílászárók választéka, megújul az Integra termékcsalád és a Velux új alternatívát kínál a tetőtéri nyílászárók térdfalablakkal való kombinációjában is. A rengeteg újdonságból a legkisebbek sem maradhatnak ki. A méltán népszerű Star Wars tematikájú fényzáró rolók helyett újabb kollekcióval rukkolnak elő.

 

BRAMAC TERMÉKEK A MEGÚJULÁS JEGYÉBEN!

A Bramac termékeknek megújulást hozott a tavasz! A márka Prémium cserepeit új STAR felületkezelésük hosszantartó védelemmel látja el, mely tökéletesen óvja a tetőt az időjárási viszontagságok és szennyeződések ellen. A Standard modellek Duna és Reviva típusai olyan újdonsággal gazdagodtak, mely korábban csak a legmagasabb, Prémium kategória kiváltsága volt. Ez a Protector felület, mely bevonattal kezelt betoncserepek extra hosszú biztonságot nyújtanak a környezet, valamint az időjárás káros hatásaival szemben, és tartós színvédelmet biztosítanak. Ha a Basic cserepeket választja, gazdaságos, mégis minőségi megoldást kap. Térjen be hozzánk és válasszon a megújult kínálatból!